Farsund 10. april

Om morgenene får vi høre at enda et tysk fly er havarert utenfor Lista. En del av besetningen kom seg i gummibåt inn til Østre Hauge, men da var allerede fire mann døde av overanstrengelse. De to overlevende blir ført til Farsunds sykehus og tatt under behandling. «Norge er vårt!» sier den ene. De fire likene legges i gravkapellet. I lommeboken til en av de omkommende ligger et fotografi — en familieidyll - flygeren selv, hans kone og småbarna. Vi aner mennesket bak den våte uniformen og det utslukte blikket.

De fire likene legges i gravkapellet

En rikstelefon fra Flekkefjord forteller at de vernepliktige karene der borte reiser til Evje i dag. Når skal gutta i Farsund slå følge? Lensmennene Stray, Haanes og Kvarenes konfererer, men noen definitiv avgjørelse blir ikke tatt. De venter på beskjed fra Evje eller Mandal.

Vi sender ut «Vest-Agder» i full format. 1. og 2. side fylt med krigsnyheter som jeg har plukket opp fra radioen. Men det er vanskelig å konsentrere seg om avisarbeidet - tankene farer så vide...

Med kveldsturen østfra kommer en haltende marinegast. Jeg veksler et par ord med ham på Torvet. Gutten er fra Lista. Han er likblek og virker adskillig rystet.

— Kommer du fra Horten?

— Ja. Fikk et streifskudd i leggen. Var om bord i en minesveiper. To-tre av folkene våre ble drept. Båten sank.

Han har vondt for å tale og skynder seg av sted.