Her er "Grundebo", Arvid Grundekjøns villa i Oslo. Foto: JON ANDERS SKAU
Portugals ambassadør, Clara Nunes dos Santos, benyttet torsdagens middag til å lære mer om seriøsiteten og markedsføringen av neste års Tall ships’ races.  Foto: JON ANDERS SKAU

— Velkommen til Grundebo.

Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn står i døråpningen på huset han bodde i på Ullern i Oslo før han ble ordfører i Kristiansand. Inne i siderommet myldrer det av mennesker og språk i alle varianter. Alle har trukket i finstasen for å bli litt bedre kjent med Kristiansand. Det er i alle fall ordførerens intensjon.

— Vi har behov for å markedsføre neste års Tall ships' races som skal arrangeres i Kristiansand. Disse ambassadørene representerer land som har mange av verdens største seilskuter. Vi regnet med at det var vanskelig å få mange av dem ned til Kristiansand. Derfor inviterer vi dem hit i stedet, sier ordføreren.

Sikrer store seilskuter

Kristiansand kommune og Tall ships' races bruker drøyt 50.000 kroner på festlighetene. For den prisen håper kommunen å få noen av verdens største seilskuter på besøk neste sommer.

— Vi kunne selvfølgelig arrangert denne sammenkomsten på en restaurant her i byen, men det blir kanskje litt mer intimt og nært på denne måten, sier Grundekjøn.

Ved siden av står leder i arrangementskomiteen for neste års Tall ships' races, Bjarne Ugland, og småprater med gjestene etter hvert som de stiger inn i Grundebo.

— Russerne stiller med Krutzenshtern, hvisker Ugland til ordføreren med fornøyd mine.

Dermed er verdens nest største skoleskip på vei til Sørlandet neste år.

- Kreativ måte å markedsføre

Mens den russiske ambassadøren kommer med lovnader, er den tyske litt mer hemmelighetsfull. Brasilianerne er her for å bli litt bedre kjent med menneskene bak oljeeventyret i Korsvik. Den portugisiske ambassadøren, Clara Nunes dos Santos, synes arrangementet er en fantastisk idé.

— Jeg tiltrådte som ambassadør i april i fjor. Jeg har rukket å besøke Tromsø, Ålesund, Bergen og Stavanger. Kristiansand sto for tur, sier hun.

— Har du opplevd at andre norske byer har invitert til en slik "bli kjent"-kveld?

— Nei. Og det er en strålende idé. Dette er en kreativ måte å markedsføre byen på, sier dos Santos.

— Det finnes ikke noe som en gratis lunsj. Arrangørene her håper på seilskuter i retur. Hva tenker du om det?

— Hehe. Jeg er klar over det. Derfor er det veldig fint å treffe arrangørene og sponsorene bak neste års arrangement. Her får jeg førstehåndskunnskap om seriøsiteten av arrangementet og hvordan det blir markedsført. Det er slike ting jeg kommer til å skrive en rapport om i etterkant av denne kvelden, sier dos Santos.

Frierferd

Det klirrer nok en gang i glasset. Gjestene trekker opp i stuen til de ferdigpyntede bordene i Grundebo. Det skal spises og konverseres.

— Jeg håper vi klarer å motivere dere til å sende seilskuter tilbake til Kristiansand neste år. Jeg håper også at vi klarer å formidle noen av de mindre kjente sidene av landsdelen, sier ordføreren før han hever glasset til en skål.

Gjestene nikker og skåler.

Frierferden er i full gang.