— Vi har enstemmig konkludert med at valgutfallet fra 27. mai gjelder. Nå går saken videre til universitetsstyret, sier valgstyrets leder, Birte Simonsen til Fædrelandsvennen.

-Vi har ikke funnet grunnlag for å endre vårt opprinnelige vedtak, sier valgstyrets leder Birte Simonsen. Foto: Reidar Kollstad

Dermed er det fortsatt spenning omkring valget som den 27. mai resulterte i at dekan Frank Reichert ble valgt med 49,48 prosent av stemmene mot dekan Sigbjørn Sødals 49,28. ## Fem stemmer

Det ble avgitt 2010 stemmer, og av dem var 14 manuelle. Valgstyret forkastet allerede valgdagen ni av stemmene, mens fem ble godkjent. Opptellingen viste at disse fem stemmene ble avgjørende for utfallet ettersom Sødal ville ha vunnet dersom bare de elektroniske ble opptalt.

— For meg er det viktig å understreke at Frank Reichert vant når det totale antall stemmer er talt opp og vektet, sier Birte Simonsen.

professor Dag Ingvar Jacobsen ved Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag. Foto: Tore Andre Baardsen

Valgstyret møttes onsdag formiddag for å behandle klagen fra professor Dag Ingvar Jacobsen og førsteamanuensis Cristina Bragdø Ellenes som mener de manuelle stemmene ikke kan godkjennes. Også førsteamanuensis i historie, Nils Martinius Justvik, har bedt om ny vurdering av valgresultatet.

Stemmetidspunkt

— I valgreglementet står det at valget «normalt» skal skje elektronisk. Vi mener det er viktig at folk får anledning til å stemme også når de på en eller annen måte er utestengt fra det elektroniske systemet, og at det faller inn under «normalt», sier Simonsen.

Jacobsen og Bragdø Ellenes leverte også innsigelse mot at det ble avgjort at man kunne stemme på Campus Grimstad fram til klokken 14, mens det tidligere var informert om at stemmene måtte være på plass i Kristiansand klokken 14. — Vi mener at det ved å opplyse om at man kunne stemme i Grimstad fram til klokken 14 ble ordnet opp i en tidligere urett. Stemmetidspunktet må være likt begge steder, sier Simonsen.

Det er styret ved UiA som er den formelle klageinstansen, og de har sitt neste møte 25. juni. De kan enten godkjenne valget, bestemme at det foretas ny opptelling, eller utlyse nyvalg.

— Vår klare anbefaling vil være at de godkjenner valget, sier Birte Simonsen.

— Jeg er ikke veldig overrasket over utfallet, men hadde kanskje håpet at noen i valgstyret tok dissens, sier professor Dag Ingvar Jacobsen til Fædrelandsvennen.

Han innrømmer at hans håp om å vippe valgutfallet i Sødals favør nå er noe redusert.

— Men jeg har fremdeles et håp om at universitetsstyret gjør et annet vedtak, og er sikker på at de vil vurdere saken alvorlig, sier han.

Glad Reichert

Dekan Frank Reichert er svært glad for valgstyrets avgjørelse:

— Det har vært to nervepirrende uker, og jeg er veldig glad for at de holdt fast ved sin beslutning. Men det er viktig å ta slike klager alvorlig, sier han til Fædrelandsvennen.

— Og så er jeg meget fornøyd med å bli rektor ved UiA dersom universitetsstyret kommer til samme konklusjon.

Og han tror de vil gjøre nettopp det:

— Noen annet ville være veldig overraskende, sier Reichert.

Dekan Sigbjørn Sødal har denne kommentaren:

— Nå skal universitetsstyret ta stilling til saken, så dette må jeg bare avvente. Jeg er opptatt av at valget gjennomføres korrekt, og har ingen kommentarer ut over det.