-Spørsmålet er om vi rekker å gjennomføre hele valgprosessen i høst, sier valgstyrets leder, Birte Simonsen. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg mener at en så sentral stilling bør lyses ut eksternt. Jeg tror det er lettere å få kandidater utenfra, og man får en ryddigere og bredere prosess ved en ordinær tilsettingsrunde, sier Torunn Lauvdal til Fædrelandsvennen.

Selv ble hun valgt til rektor både i 2007 og 2011. — Jeg ser at valg kan være viktig ut fra demokratitenkning, men i noen sammenhenger handler slike valg om skjulte maktstrukturer som ikke understøtter den tenkingen, sier hun.

Seks av ti i UiA-styret er enig med henne, og stemte for en endring fra valgt til ansatt rektor da saken ble behandlet i høst.

Men fordi en slik endring krever 2/3 flertall, skal Lauvdals etterfølger likevel utpekes ved valg blant ansatte og studenter.

Forlenget periode

Når det skjer er imidlertid uklart fordi nåværende styre og ledelse ikke går av når perioden løper ut 31. juli. De blir sittende til 31. desember 2015 fordi Kunnskapsdepartementet tilbød dem å forlenge perioden ettersom regjeringen nå er i ferd med å omorganisere universitets- og høyskolesektoren, og skal legge fram en ny strukturmelding i vår.

Til tross for at UiA allerede har bestemt seg for ikke å fusjonere med andre høyskoler og universiteter, ønsker et enstemmig styre å forlenge perioden.

— Selv om det ikke blir fusjon, kan det komme andre ting som angår oss, for eksempel klyngesamarbeid om teknologi, og vi ønsker å avvente litt hva som skjer, sier Lauvdal, som i egenskap av rektor også er styreleder.

Hodebry

Normalt skulle ny rektor ha blitt valgt i vår, og forlengelsen kan skape hodebry for valgstyret:

— Høsten er mye kortere, spørsmålet er om vi da rekker å gjennomføre hele prosessen før nyttår, sier valgstyrets leder, dekan Birte Simonsen.

Torsdag møtes de for å lage en anbefaling til universitetsstyret som skal fastsette valgtidspunkt på et møte 11. februar. En mulighet kan være likevel å avholde valget i vår.

Forlengelsen av styre- og rektorperioden fører til en dominoeffekt for åremålsstillinger i UiA-systemet der både viserektorer, dekaner og fakultetsstyremedlemmer også tilbys å bli sittende ut året.

Ingen kandidater

Foreløpig er det ingen offisielle kandidater til rektorstillingen, og nye valgregler som ble vedtatt i fjor, sier at en kandidat må bli foreslått av en gruppe på minst 10 personer med stemmerett.

— Dermed er det ingen som kan lansere seg selv, - med mindre de har ti venner, da, sier Simonsen.

Direktevalg er vedtatt av UiA-styret for perioden 2015 -19, men Torunn Lauvdal mener det bør avskaffes:

— Det er viktig å huske på at selv om man har ekstern utlysning, betyr ikke det at man ikke kan ansette gode interne kandidater. Det har vi sett både ved Universitetet i Nordland, og NTNU, presiserer hun.

Birte Simonsen er også dekan ved avdeling for lærerutdanning, og er glad man fortsatt skal velge rektor:

— Det er viktig for en institusjon som vår å ha en rektor som er valgt blant likemenn og studenter. Vi er ikke et konsern som skal ha en leder som blir tilsatt av styret for å regjere, sier hun.

- Viktig med valgt rektor

— Det er viktig å holde på en av de få demokratiske ordningene vi har igjen på universitetet.

Det sier dekan Ernst Håkon Jahr ved Fakultet for humaniora og pedagogikk. Selv satt han sju år som valgt rektor ved Høgskolen i Agder fram til universitetet ble et faktum i 2007. — En valgt rektor blir automatisk leder av styret. Men dersom rektor ansettes, får vi en ekstern styreleder oppnevnt av staten. Denne styrelederen kan komme til å spille en veldig vesenlig rolle, og universitetet kan miste en del av sin relative frihet, mener Jahr.

Jahr var en sterk motstander av fusjonen med Høgskolen i Telemark. Nå som planen er skrinlagt, ser han heller ingen grunn til at styret skal sitte på overtid for å avvente innholdet regjeringens strukturmelding.

— Det er etter min mening helt unødvendig, sier han.

Som en følge av at styreperioden er forlenget, vil også dekanene bli sittende til 31. desember.