Treningsrommet brukes ofte av elevene ved skigymnaset, men hvem som helst kan få tilgang. Foto: Tore-Andre Bardsen
Innvandrerkvinner er sentrale i bruktbutikken som nå er åpnet i Hovden grendehus. Overskuddet går til veldedige prosjekter i Afghanistan eller Burma. Foto: Tore-Andre Bardsen
-Turistene kan låne bøker på biblioteket her på grendehuset og levere dem inn i Kristiansand, for eksempel, sier faglig leder Unn Hovden. Foto: Tore André Baardsen

— Ordningen med at man kan levere inn bøkene etter hjemlån hvor som helst, har gitt en tydelig økning i utlånet, sier Unn Hovden, som er faglig leder på Hovden Grendehus.Bygget ligger ved siden av Hovden badeland, og er slett ikke bare for de fastboende. Selv om det er mest for de som bor der. Både den videregående skolen, inkludert skigymnaset, Fjellgardane skule, barnehagen og lag og foreninger nyter godt av tilbudet i det omfangsrike bygget.

Biblioteket er bare en del.

— Når folk er her på ferie, er det flere og flere som stikker innom og får med seg bøker både til barna og foreldrene, forteller Hovden og viser oss rundt i de lyse lokalene.

Åpningstider

Hun kan skryte av å ha de beste åpningstidene i noe grendehus, for når bibliotekaren går hjem, overtar resepsjonen for hele grendehuset. Der er det åpent mandag til torsdag fra 08.00 - 22.00 og fredag fra 08.00 - 16.00. I vinterferieuka er det åpent fra 10-17. Nytt av året er bruktbutikken Grendebrukt. Klær, leker og pyntegjenstander samles inn og selges blant annet av bygdas flyktninger. Pengene går til veldedige prosjekt i Afghanistan og Burma, hvor noen av flyktningene kommer fra.

Treningsrom

Enda mer ukjent er det nok at vinterturister kan benytte seg av treningsrommet i grendehuset.

— Det koster 70 kroner dagen, sier Hovden.

Det følger ikke med noen trener, men rommet er godt utstyrt med tredemøller, vekter og annet som holder formen ved like for de som liker den slags og kanskje en dag er avstengt fra skitrening på grunn av været. Eller man kan sende ungene i badeland, og la foreldrene trene i ro. Dusj er det selvfølgelig også tilgang til.

— Styrkerommet brukes ellers oftest av elevene på skigymnaset og av bygdas egne folk, forteller Hovden.

Er du ofte på Hovden og trenger styrketreningsrommet, kan du kjøpe både klippekort og årskort. Begge deler er vesentlig billigere enn treningssentrene i Kristiansand.

Utendørs kino

Grendehuset inneholder også konsert/teatersal hvor alt fra den lokale revyen til Jonas Alaska serveres. Den brukes også til forsamlingslokale for både private og næringslivet i området.

Og så er det selvfølgelig bygdekino, en dag annenhver uke, men med ganske oppdaterte filmer. Tirsdagen i vinterferieuka vises dokumentarfilmen Supervention utendørs på en snøvegg i sentrum. Hvilket skulle passe bra for de spektakulære scenene med blant annet Aksel Lund Svindal i avsindig frikjøring i Lyngsalpene.