— Dette har jeg jobbet for i mange år. Nå slipper jeg å passe på fyringskjelen hele tiden, smiler Bjørn Iversen.

Iversen er borettslagsformann og vaktmester i Slettheiveien 66 i Kristiansand. Han er godt fornøyd med at det nå er like før blokka hans får tilgang til fjernvarme.

Mandag ble naboblokka, i Slettheiveien 68, koblet til fjernvarmenettet.

Bjørn Iversen, borettslagsformann og vaktmester i Slettheia 66, er godt fornøyd med at blokka hans blir koblet til fjernvarmenettet i Kristiansand. Her står han ved innretningen som tar imot vannet fra fjernvarmeanlegget i Kristiansand. En varmeveksler sørger for at varmen fra spillvannet fra Glencore Nikkelverk og Returkraft blir avgitt til blokkas interne vannbårne varmeanlegg. Foto: Tormod Flem Vegge

— Jeg begynte å jobbe for å bytte ut oljefyren for en del år siden, da jeg så at oljeprisene gikk til værs. Hver av høyblokkene i området bruker rundt 18.000 liter olje i året, så det medfører store kostnader. Samtidig kommer det jo også et forbud mot oljefyring, fortsetter han.

Til industriområdet

Siden rundt år 2000 er det blitt lagt ned 50 kilometer med fjernvarmerør i Kristiansand, noe som gir varme til 300 næringsbygg og 3000 leiligheter. Fjernvarmeanlegget er basert på spillvarme fra Glencore Nikkelverk og forbrenningsanlegget til Returkraft på Langemyr.

Det arbeides nå med å legge fjernvarmerør gjennom Rigetjønnveien og mot industriområdet på Rige, slik at store bygg kan bli varmet opp med miljøvennlig varme, fremfor oljefyring. Foto: Tormod Flem Vegge

Det er nylig lagt fjernvarmerør til Kartheia via Hannevika, og det arbeides nå med å legge rør til industriområdet på Rige gjennom Rigetjønnveien.

— Litt av bakgrunnen for at vi startet opp prosjektet med å legge rør mot Rige, var at det allerede eksisterte et fjernvarmenett der. En konteiner med en oljekjele og en strømkjele har sørget for at Kristiansand Bilverksted, Statens vegvesen, Multiconsult og Landskapsentreprenørene har fått varme. Nå kan vi erstatte energien fra konteineren med spillvarme fra Returkraft og nikkelverket, forklarer Jon Arne Carsten, salgskonsulent i Agder Energi Varme.

280 leiligheter

Samtidig med at det legges ned fjernvarmerør mot Rige, får sju høyblokker på Slettheia tilgang til fjernvarme. Blokkene har til sammen rundt 280 leiligheter. Disse har allerede innlagt vannbåren varme.

— I forbindelse med at vi legger fjernvarme til Rige, fikk vi anledning til å koble Slettheia til fjernvarmenettet, sier Carsten.

Utvidelsen til Slettheia og Rige koster mellom 20 og 25 millioner kroner. Arbeidet skal være fullført i løpet av juni.

Det er blant annet gjort investeringer som legger til rette for ytterligere utvidelser av fjernvarmenettet i områdene.

Utvider stadig

For at fjernvarmenettet i byen skal utvides, er det behov for et visst kundegrunnlag. Agder Energi Varme vurderer fortløpende hvilke byggeprosjekter som har potensial til å få tilgang til byens fjernvarmeanlegg. Selskapet ønsker hovedsakelig å knytte til seg kunder som ligger i nærheten av rørtraseene.

Industriområdet på Rige blir i løpet av juni koblet til fjernvarmenettet i Kristiansand. Da vil blant andre Kristiansand Bilverksted, Statens Vegvesen, Multiconsult og Landskapsentreprenørene få varme fra byens fjernvarmeanlegg. Foto: Tormod Flem Vegge

Hvis det skal konstrueres en større bygningsmasse, etableres det i enkelte tilfeller midlertidige fyringsmuligheter inntil fjernvarmen er etablert.

— Når kundegrunnlaget er stort nok, bruker vi ressurser til å koble dem på det store fjernvarmenettet i byen, forteller Arnfinn Brubakk, prosjektleder i Agder Energi Varme.

Forbud mot oljefyring

Regjeringen har vedtatt at det fra 2020 blir forbudt å varme opp boligen med fossil energi. Dette gjelder både gjennom et oljefyrt sentralvarmeanlegg eller en parafinkamin.

— Oljefyrer forurenser byen. En utvidelse av fjernvarmenettet medfører at oljefyrene kan fjernes, poengterer Brubakk.

Reaksjoner på gravearbeid på Kartheia

Trafikanter har reagert på at veien på Kartheia, der det først ble lagt ned fjernvarmerør, har blitt gravd opp gjentatte ganger.

— Veien er gravd opp tre ganger. Først la Agder Energi ned fjernvarmerørene. Deretter har ingeniørvesenet lagt ned vann og avløp. I tredje omgang ble det lagt ned kabelrør i bakken, rør med strøm og ulike kabler fra Telenor, forklarer Kjell Arild Vetrhus, driftsleder i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

Trafikanter har protestert på den langvarige gravingen i Kartheia, som startet med at det ble lagt ned fjernvarmerør. Foto: Tormod Flem Vegge

Det har pågått gravearbeider på Kartheia siden i fjor sommer, noe som har medført perioder med stengning av veien ned mot rundkjøringen på E 39. — Vi er i rute med vårt arbeid. Det er ikke unormalt at de ulike rørene blir lagt ned i bakken i flere omganger, understreker Vetrhus.

Veien på Kartheia vil bli delvis åpnet for trafikk 15. mars. Målet er at gravearbeidet skal være ferdig rundt 15. april.