Fra sommeren blir fartsgrensen i Skippergada skiltet om fra fem til tre knop, hele året.

— Vi har fått henvendelser om at noen kjører for fort gjennom sundet, så de som bor der ute blir nok glade for dette. Så får det heller ta litt lengre tid for de som sitter i båten, uttaler havneinspektør Roald Endresen fra Kristiansand Havn.

Høringsfrist fredag

— Men er fem knop så fort, da?

— Står det fem knop, kan det være noen kjører fortere. Når det står tre knop, slakker de ned, svarer Endresen.

Hvis man trenger fire knop for å ha styrefart, får man heller slippe unna med det.

Fartsforskriften til sjøs i Kristiansand er under revisjon, med høringsfrist fredag. Foruten fartsreduksjon i det trange sundet mot øst, skal det skiltes fem knops fart i båthavnene på Hånes og i Rona,

Dagens forskrift fra 2008 innebærer en generell grense på maks fem knop 50 meter fra land i perioden 1. mai til 31. august.

Ber om lav fart på Flekkerøy

Tre knops fart gjelder fra før i Gravanekanalen, mens fem knop er skiltet ved Stokken, Bredalsholmen, Terneviga og Auglandsbukta, Differansen blir neppe håndhevd svært strengt:

— Hvis man trenger fire knop for å ha styrefart, får man heller slippe unna med det, sier havneinspektøren.

Flekkerøy båtforening har foreslått fem knops grense hele året for Kjærskilen, Lindebøkilen og Mæbøsfjorden, det samme er foreslått i Eidsbukta.

Høy fart har vært tema i Skippergada, nå vedtar havnestyret en ny forskrift. Foto: FOTO: JON ANDERS SKAU

— Vi må høre på argumentene, men i utgangspunket er vi imot for mye skilting i skjærgården. Dette er store skilt som skjemmer litt, og som må plasseres på privat grunn, forklarer Endresen.Det er havnestyret som vedtar den nye forskriften, som er drøftet med politiet.