Onsdag ble Kristiansens Facebook-oppdatering med en abort-dukke omtalt i nettavisen til Daily Mail, Englands største nettavis, som hadde klippet saken fra den norske utgaven av The Local.

I følge Wikipedia passerte Daily Mail i fjor 50 millioner unike brukere daglig, og har siden 2012 vært verdens mest besøkte engelskspråklige nettavis.

— Tøffing, sier en av Kristiansens venner og støttespillere på Facebook.

— "Stå på" og "støtter deg helt" er blant andre innspill varaordføreren får på Facebook.

Men et motinnlegg i Dagbladet, som hudfletter varaordføreren onsdag for å være en hyklersk abortmotstander, er mer delt og kommentert enn nyhetssaken i den engelske storavisen.

Reaksjoner fra hele verden

Varaordfører Jørgen Kristiansen har skapt debatt etter at han la ut en abort-dukke på sin facebookside 31. januar.

Jørgen Kristiansen forteller til Fædrelandsvennen at han nå får henvendelser fra folk i USA og New Zeeland.— Det ramler inn mail fra alle steder med hundrevis av støtteerklæringer, forteller Kristiansen som sier han bare er lokalpolitiker i en liten by, men at det er interessant å være med sette en agenda.

— Gir det håp for saken?

— Nei, dette har blitt større enn jeg hadde trodd. Mitt utgangspunkt var egentlig bare en liten frustrasjon over at vi ikke har større forståelse for fastlegene. Jeg skulle ikke starte noen ny abortdebatt. Men når det gjelder reservasjonsretten må dette bli nasjonal politikk. Det skal ikke være lotto ut fra hvilken kommune du bor i, sier Kristiansen.

Abortdebatten

Artikkelen i Daily Mail gir et resymé av reaksjonene varaordførerens utspill skapte, og hvordan Kristiansen blåste liv i den norske abortdebatten i forbindelse med forslaget om reservasjonsmulighet for fastleger.

Daily Mail har sitert Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen på at det er sjokkerende at en KrF-topp legger ut anti-abortpropaganda som han må vite er løgn.

Mens Kristiansen altså mener bilde viser hvordan et 12 uker gammelt foster ser ut.

Artikkelen forteller også 90 prosent av norske ordførere vil stemme mot fastlegenes mulighet til å reservere seg i deres kommuner.

Avisen skriver videre at det i Norge er selvbestemt abort for kvinner opp til 12. uke i svangerskapet og nemndbehandling opp til uke 18. I Storbritannia kan kvinner få utført abort opp til uke 24. ## Debatten syder

Debattfeltet til artikkelen hadde 36 innlegg onsdag kveld. Noen innlegg støtter Kristiansen og roser ham for å fortelle sannheten. Mens andre kritiserer bildet han har lagt ut og sier dukken ikke viser et 12 uker gamme foster. Artikkelen er delt 126 ganger.

I Dagbladet onsdag var forfatter og kommunikasjonsrådgiver Ida Jacksons innlegg mot Kristiansen delt over 8000 ganger onsdag kveld. Det var den mest delte saken i Norge onsdag. Hun ba i innlegget folk slutte å dele bilder av gummi-babyer. Hun viste til at tolv uker gamle fostre ser ut som små romvesener laget av en blanding av gelé og cottage cheese. Debatten i Dagbladet hadde fått 828 kommentarer onsdag kveld.