Tiden etter volden har vært tøff, forklarte fornærmede i Kristiansand tingrett torsdag.

— Det har vært et smertehelvete, beskrev han.

Han pådro seg hjernerystelse, flere brudd i underkjeven og nerveskade i ansiktet. På sykehuset fikk innsatt metallskinner og skruer i kjeven, han ble sykemeldt og måtte gå med en kjevelås i fire uker slik at han bare fikk spise suppe.

Men selve hendelsen er som visket bort fra hukommelsen hans.

Skal ha tilbudt hasj

I november i fjor var kristiansanderen på en ungdomsfest i Lillesand. Der var også de to tiltalte, som på dette tidspunktet var 16- og 17 år. De har henholdsvis erkjent straffskyld og delvis straffskyld. Mens guttene forklarte seg i detalj om volden, satt foreldrene deres på tilhørerbenken i rettssalen.

Foranledningen for volden var at 17-åringen hadde hørt at kristiansanderen hadde gitt hasj til ekskjæresten og en annen jente på festen. Dette fyrte ham skikkelig opp. Han oppsøkte kristiansanderen, som nektet for forholdet.

— Da ble jeg bare enda sintere. Det svartnet helt, forklarte 17-åringen i retten.

Med knyttet hånd slo han gutten i ansiktet. Gutten flyktet, med 17-åringen i hælene. Utenfor boligen ble gutten tildelt gjentatte slag og et spark.

— Jeg ga det jeg kunne, sa tiltalte i retten.

Angrer i dag

En betjent fra lensmannskontoret i Lillesand vitnet i retten om hvordan 17-åringen hadde beskrevet sparket mot 18-åringen da han ble pågrepet. Han skal ha lagt seg ned på gulvet, løftet sitt eget hode ti centimeter og uttalt:

— Jeg traff ham med risten, slik jeg ville ha sparket en fotball.

I et senere avhør og i retten har gutten hevdet at han med dette utspillet snakket om hvordan andre hadde sparket 18-åringen.

I dag angrer gutten på volden.

— Det var forferdelig galt, og utfallet var helt forferdelig, sa han.

Han utredes i dag for ADHD og for sinneproblemer.

- Fortjente juling

Tiltalte nummer to meldte seg for politiet en tid etter hendelsen. I retten forklarte han at han gikk løs på fornærmede etter at kompisen var ferdig og hadde forlatt gutten. Han lå da nede på bakken.

I sin forklaring medga den nå 17-år gamle gutten at han var redd for gitt ham livstruende skader etter å ha sparket ham i hodet.

— Jeg var livredd for at jeg hadde truffet feil, og tatt livet av ham. Han datt bare helt sammen og sluknet. Da tenkte jeg, hva er det jeg holder på med, sa gutten.

På gangen utenfor rettssalen ba ham fornærmede om unnskyldning, men tilbake i vitneboksen var han klar på at 18-åringen fortjente juling for å ha gitt de unge jentene hasj.

— Han fortjente et par slag, men det tok litt av, sa han.

Det var flere vitner til volden, men ingen av dem grep inn og forsøkte å stoppe de tiltalte.

Vedrørende hasjen medga den fornærmede gutten at han røykte hasj på festen, men hevdet det var jentene som tok jointen fra ham for å prøve, og at han ikke aktivt tilbød dem narkotika.