Her blir den 22 år gamle lyngdølen pågrepet, to timer etter at han stakk av med sønnen fra sykehuset. Under forfølgelsen skal mannen ha kjørt over i motsatt kjørebane flere ganger for å hindre at politiet kom seg forbi. Foto: Baard Larsen
Mannen ble stoppet i en Mercedes. Sønnen satt i baksetet. Foto: Baard Larsen

Onsdag 24. juli i fjor ble den halvannet år gamle gutten innlagt på Barneavdelingen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Ved 20-tiden tok 22-åringen med seg sønnen, plasserte ham i baksetet av bilen og kjørte østover.

Mannen ble stoppet i en Mercedes. Sønnen satt i baksetet. Foto: Baard Larsen

To timer senere ble føreren stoppet ved Morholt i Grimstad. Han ble pågrepet av politiet, mens sønnen ble tatt hånd om av ambulansepersonell.

Nekter straffskyld

Lyngdølen er nå tiltalt av statsadvokaten i Agder for å ha hensatt sønnen i en hjelpeløs tilstand. Forbrytelsen har en strammeramme på tre år. Rettssaken er berammet til 6. mai i Kristiansand tingrett.

— Han erkjenner ikke straffskyld og mener at han ikke etterlot sønnen i en hjelpeløs tilstand. Dette var en handling som ble begått i ren desperasjon og fortvilelse. Det lå ingen dypere mening bak, sier 22-åringens forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen.

Akutt behov for behandling

Ifølge tiltalen ble gutten innlagt på sykehuset med akutt behov for medisinsk behandling. Han ble innlagt på sykehuset etter at barnevernet hadde fattet et vedtak om midlertidig plassering.

22-åringens forsvarer ønsker ikke å gå inn på den konkrete årsaken til innleggelsen, men avviser at behovet for behandling var akutt.

— Han er ikke enig i at han utsatte sønnen for fare. Jeg mener bevisene i saken støtter den oppfatningen, sier Søndervik Johnsen.

Politiet skal ha vært til stede på sykehuset samtidig med 22-åringen. Da mannen stakk av fulgte politiet etter. Flere patruljer ble også plassert ut langs E 18 helt til Arendal.

Kjørte mot kjøreretningen

Ifølge tiltalen kjørte 22-åringen gjentatte ganger over i motsatt kjørebane for å hindre at politiet kom seg forbi ham. Ved 22-tiden ble 22-åringen stoppet og pågrepet ved Østerhus i Grimstad.

Ambulansepersonell sto da klare for å kjøre gutten tilbake til sykehuset.

— Barnet er tilbake på sykehuset og får den medisinske oppfølgingen det skal ha, opplyste påtaleleder Nils Anders Grønås i Agder politidistrikt dagen etter pågripelsen.

Mannen er i tillegg tiltalt for å ha kjørt i 154 km/t i 100-sonen på E 18 ved en senere anledning.