— Turistene står her med telefonene sine og vil ha trådløst nett, og nå jobber vi knallhardt for å få det til, sier Kristiansands turistsjef, Randi Haukom.

Ute ved domkirken står Ge Krempel fra Nederland og tar bilde med telefonen og er småfrustrert over å ikke komme på nett.

Ge Krempel fra Nederland skulle gjerne hatt trådløst nett som turist i Kristiansand. Nå jobber turistnæringen for at turistene skal få det, slik at bilder fra byen blir spredt på sosiale medier. Krempel så Kristiansand på tirsdag sammen med med Marcia Heemskerk, Joke Loots og Wil Heemskerk. Foto: Kjetil Reite

— Det er altfor dyrt å bruke mobilnettet, og trådløst nett har dere ikke. I hvert fall ikke for utenlandske turister, sier han.Resultatet er at ingen av bildene havner på sosiale medier slik at reklamen for Kristiansand blir spredt til mennesker over hele verden.

Øyeblikk

Manglende nett gjør turistnæringen utålmodig.

— Vi er ikke så opptatt av at turistene skal få sjekket e-post. Det er derimot viktig å få gjestene til å dele opplevelsene fra Kristiansand. Derfor kjører vi et pilotprosjekt på Fiskebrygga med trådløst nett. Ambisjonen er å få dette i gang allerede i sommer, sier Heidi Sørvig, direktør i Visit Sørlandet.

Tidligere snakket man om et «Kodak moment» når det oppstod spesielle øyeblikk der man måtte ta bilde.

Nå snakker turistnæringen om «insta moment». Det er øyeblikk der man bare må legge ut bilder på Instagram. Slike øyeblikk oppstår ganske ofte for mange som er ute og reiser.

— Og da må man også ha et nettverk tilgjengelig, sier Heidi Sørvig

Felles prosjekt

I fjor tok Dag Vige (V) og Sissel Andersen (Frp) initiativ til at Kristiansand fikk trådløst nett i hele sentrum som kan brukes av alle som ferdes der.

Næringslivet, kommunen og UiA samarbeider nå om et slikt prosjekt. Det kan være aktuelt for disse å gjøre sine eksisterende trådløse nett tilgjengelig for alle.

Noen bygger også ut nye trådløse nett. UiA har allerede gjort store deler av Torvet trådløst ved å installere to trådløse basestasjoner på biblioteket. Men forløpig er det kun tilgjengelig for studenter, ansatte ved universitetet og ansatte i offentlig sektor.

Vanskelig

Gjennom samarbeidsprosjektet om et trådløst Kristiansand, kan dette nettverket bli tilgjengelig for alle som ferdes i byen. Det er likevel ikke uproblematisk. Kostnader til drift og vedlikehold må fordeles, og det kan være problematisk å gi offentlig støtte til et slikt prosjekt.

— Vi kommer i en konkurransesituasjon der vi med offentlig støtte tilbyr en gratis tjeneste til potensielle kunder hos andre selskaper. En løsning kan være å samarbeide med teleselskapene, sier Tord Tjeldnes, it-direktør ved UiA..