— Vi holdt en, så var den død. Det var guttene som var døde, jentene levde, forklarer William Martinsen.

Femåringen fikk en spesiell opplevelse mandag, da Revehiet Naturbarnehage var på tur på Odderøya. Da kom de over rundt 150 salamandere som virket fullstendig utmattet.

— Vi prøvde å redde dem, og bære dem til vannet. De lå i en klynge, det var helt vilt, forteller Miriam Aksnes, som jobber i barnehagen.

Synd

Mange små, flittige hender hjalp til med redningsaksjonen.

— Vi slapp dem ut i vannet. Men noen var døde, det var litt synd, sier Arn Aas Johansen (5).

Barnehagen, som holder til i Østre Strandgate, er ofte på tur på Odderøya, hvor de har egen lavvo. Vanligvis ser de bare en håndfull salamandere, mandag var det rundt 150 stykker.

— De holdt på å komme seg til et vann, de så helt utmattet ut. Når vi slapp dem ut i vannet, var de raske til å svømme, sier Miriam Aksnes.

Roses for redningsaksjonen

Hun forteller at de ikke hjalp alle salamanderne opp til vannet.

— Vi tok ikke så mange. Man vet jo aldri hva som er til deres beste. De burde jo gå til vannet selv, men vi ville være sikre på at det var en del som overlevde, sier hun.

Asbjørn Lie ved Agder naturmuseum og botaniske hage ble oppringt av barnehagen etter oppdagelsen. Han synes barnehagens redningsaksjon var riktig og viktig.

— Naturen skal gå sin gang, men vi påvirker naturen uansett. Å gjøre noe positivt for dyrene er bra. Det er fint at disse barna får en god opplevelse med nærkontakt med dyr. Da blir de engasjerte til å ta vare på naturen, sier Asbjørn Lie.

Legger egg

Men at det var så mange døde og utmattede dyr, syntes Lie er vanskelig å forklare. Salamandere er landdyr, og legger egg nå på forsommeren.

— Det kan absolutt være at de var på vei opp til dammen fra nærområdet for å legge egg. Men at de fant så mange døde er litt uvanlig, sier han.

Det er også ganske uvanlig at så mange var synlige på dagtid. Salamanderne er nattaktive, og på dagen ligger de ofte gjemt under steiner. For noen år tilbake ble det gjort en del tiltak for å bedre vilkårene for den rødlistede amfibien i flere dammer i Kristiansand. Lie synes derfor det er svært hyggelig at barnehagen fant så mange salamandere på Odderøya.

Vellykket tiltak

— At de fant 150 salamandere kan tyde på at tiltakene med å renske opp dammene har virket. Det er i utgangspunktet ikke ekstremt mange, man kan regne med at det er enda flere rundt i terrenget, mener Lie.

Han mener det er hyggelig at barna tar dem opp, men det er viktig å sette dem ut igjen, og ta vare på lokaliteten. Dèt er også naturbarnehagen opptatt av.

— Vi vil helst ikke si hvor dette er, vi er redde for at folk vil ta dem med hjem. Antallet salamandere går opp og ned, nå er det kommet opp igjen. Men de mest interesserte vil vel ikke ødelegge for dem, sier Miriam Aksnes.