— Altfor få barn får Adhd-diagnose i Vest-Agder, sier sjefpsykolog Peter Arnesen ved Sørlandet kompetansesenter.

En forskningsrapport som er publisert i Tidsskrift for den norske legeforening, viser forekomst av Adhd blant barn i alderen 6-12 år. Den viser ytterligheten mellom Agder-fylkene. Variasjonen er fra 3,4 prosent 1,1 prosent i adhd-diagnoser.

Bekymret

adhd_grafikk_280-px.gif

Denne forskjellen bekymrer fylkesmannen i Vest-Agder. I en fersk tilsynsrapport kritiseres Sørlandet sykehus fordi de ansatte i de to fylkene ikke følger samme regler for å sette diagnosen. Forskjellene karakteriseres som «betydelige».Sjefpsykolog Arnesen er enig i at det er grunn til bekymring. Han hjelper skolene med elever med Adhd og sitter i det nasjonale fagrådet for Adhd Norge.

Ikke forskjeller

Karl Erik Karlsen er avdelingsleder på Avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup). Han sier han ikke kjenner til at det eksisterer forskjeller i måten å bruke kriteriene for diagnosen på.

— Så langt jeg vet, følges de nasjonale retningslinjene i begge fylkene. Vi er ikke bekymret for verken forskjell i diagnoser eller antall diagnoser, sier Karlsen, som antyder at barn i Vest-Agder kanskje fanges bedre og tidligere opp i førstelinjetjenesten og dermed unngår diagnose.

Avdelingsleder på Avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup), Karl Erik Karlsen, erkjenner at det er forskjell i praksis mellom sykehusavdelingene i Kristiansand og Arendal. Foto: Torstein _en

— Fylkesmannen er bekymret for om det i ett av fylkene diagnostiseres for mange eller for få?- Jeg vil ikke påstå at det skjer, men vi skal se nøye på det. Vi skal etablere tiltak fram til 2018 for å få mer lik praksis, sier Karlsen som sier det er en påfallende og bekymringsfull sprik mellom fylkene.

Runde på runde

Nestleder i Adhd Norge avdeling Vest-Agder, Bente Thonhaugen, er ofte i kontakt med både voksne og barn med Adhd og deres pårørende:

— Mange sliter med å komme gjennom på Sørlandet sykehus. De må ofte gå runde etter runde før de får satt en Adhd-diagnose, sier Thonhaugen.

Sjefpsykolog Arnesen mener for få får diagnosen i Vest-Agder.

Sjefpsykolog Peter Arnesen ved Sørlandets kompetansesenter mener Abup Sørlandet sykehus gir for få barn diagnosen Adhd. Foto: Os, Anette

— Helsedirektoratet og alle store, internasjonale undersøkelser viser at det i befolkningen, uansett land eller kontinent, er mellom tre og fem prosent som har Adhd. Jeg har også ofte kontakt med foreldre ved skolene som sier de har problemer med å få satt diagnosen ved Sørlandet sykehus, sier Arnesen.Han sier at for 70-80 prosent av alle som har Adhd, er dette en permanent tilstand som varer livet ut. Dette er ofte forbundet med at barna får problemer på skolen, lese- og skrivevansker, problemer med å oppføre seg, mens voksne får problemer med å få eller holde på en jobb.

Fagfolk uenige

En viktig årsak til forskjellesbehandlingen er at fagfolkene rett og slett er uenige i hva som er riktig. Dette kommenterer forskerne som har dokumentert tallene.

— Våre funn tyder på at det har utviklet seg betydelige regionale variasjoner i diagnose- og/eller kodepraksis.

Forskerne reiser spørsmålet om behandlingen av Adhd er spredt for mye utover landet, og om den burde sentraliseres mer for å styrke kompetansen og redusere forskjellsbehandlingen.

- Mange får ikke hjelp

— Adhd Norge er meget bekymret for de store forskjellene som er påvist for diagnostisering av barn med Adhd, sier Marianne Oftedahl, generalsekretær i Adhd Norge. Det er den store Adhd-organisasjonen som rommer personer som har sykdommen, pårørende og fagfolk.

— Når det er så store forskjeller, er det ikke lik tilgang til helsehjelp for barn med Adhd. Det tyder på at mange ikke får nødvendig hjelp. Rett til helsehjelp avhenger da av hvor i landet du bor, og det er uakseptabelt, sier hun.

Organisasjonen har forelagt helseministeren Bent Høie denne problemstillingen, og krevd at helsemyndighetene snarest kartlegger årsakene til avvikene, og iverksetter tiltak for å rette dem opp.

— Det er særdeles viktig at barn med Adhd fanges opp så tidlig som mulig i utviklingsforløpet med diagnostisering og adekvat behandling, sier hun.