— En liten kommune som vår kunne aldri klart dette på egen hånd. Det ville heller ikke vært mulig å få bedrifter som forurenset for mer enn 50 år siden til å betale regningen. Derfor var vi helt avhengig av statlig hjelp, og er selvsagt veldig takknemlig for det store bidraget, sier ordfører Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord.

Gjennom samarbeidsprosjektet Rene Listerfjorder som kommunene Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund, fylkesmannens miljøvernavdeling og Miljødirektoratet står bak, har forurensingen av fjordene lengst vest i Vest-Agder blitt kartlagt gjennom flere år. Flere av miljøgiftene som er avdekket på sjøbunnen i fjordene i de tre kommunene stammer fra gamle industriutslipp fra virksomheter som garveri, smelteverk, plastbåtfabrikk og skipsverft.

— Prinsippet om at det er forurenser som skal betale for opprydding og rensing ligger fast, men det er ikke alltid det er mulig å vite hvem som har forurenset eller få inn de nødvendige bidragene. Derfor er det staten som i dette tilfellet er med på et spleiselag. Personlig vet jeg hvor mye det betyr å ha en ren fjord, og husker godt da havneområdet i Lillesand ble friskmeldt og det kunne anlegges badestrand midt i byen, sier Tine Sundtoft.

43 millioner totalt

I Flekkefjord er det åtte områder i byfjorden og i Grisefjorden som skal mudres og tildekkes. Totalt er prosjektet kostnadsberegnet til 43 millioner kroner, hvorav mudring og tildekking vil utgjøre 17 millioner. I tillegg skal det etableres et strandkantdeponi ved Tjørsvågstrand i indre havnebasseng. Etableringen av strandkantdeponiet som vil danne nye sentrumsnære landarealer, har en prislapp på 26 millioner kroner.

Spleiselag

I kostnadsoverslaget er det lagt opp til at Flekkefjord Motorbåtklubb skal dekke 10 millioner kroner. Planen er at motorbåtklubben som har over 500 medlemmer, kan få benytte de nye arealene som etableres på strandkantdeponiet, til nye båtplasser tett opptil Flekkefjord sentrum.

— Behovet for båtplasser er stort, og jeg kan bekrefte at vi er i dialog med Rene Listerfjorder om dette. Jeg vil likevel ikke bekrefte noe beløp eller om det er inngått noen bindende avtale, sier leder Jan Erik Midbøe i småbåtforeningen.

Lokalt næringsliv representert ved blant andre Simek AS, Aarenes Holding AS og Flekkefjord Slipp Eiendom AS, skal spytte inn to millioner kroner, mens Flekkefjord kommune i økonomiplanen har satt av tre millioner som sitt bidrag.

Dersom resten av finansieringen kommer på plass, håper prosjektleder Terje Aamodt for Rene Listerfjorder at opprydningen kan starte allerede neste år. Han sier det er en fordel om arbeidet kan gjennomføres over en så kort periode som overhode mulig.