Forslaget om å oppheve tiggeforbudet fikk flertall med 20 mot 19 stemmer.

— Jeg kan ikke være med på å forby fattigdom. Det er å straffe medmenneskelighet, sa Knut Arne Tveiten (Pp) under debatten.

Tveiten stemte for et forbud under den forrige avstemningen. Han er en av to som nå har ombestemt seg og dermed sikret et flertall for å kvitte seg med forbudet.

- Ikke organisert kriminalitet

— Siden forbudet ble innført har jeg forsøkt å sette meg inn i hvem tiggerne er. Det er stort sett familier hvor far er overhode. Det er ikke organiserte kriminelle funksjoner, men en tradisjon de har. De reiser rundt og tigger og deler områdene. Noen har prøvd seg på litt fanteri i Arendal, men det har ikke vært noen suksess og politiet har slått ned på dette ganske enkelt, sa Tveiten.

De som stemte for å oppheve forbudet var Ap (9), SV (3), KrF (3), Venstre (1) og Pp (1).

Første med forbud

Arendal var den første kommunen i Norge som innførte et forbud mot tigging da muligheten åpnet seg. Forbudet trådte i kraft 10. november i fjor.

— Vi har fått en del henvendelser om at folk er plaget av aggressiv tigging. Folk synes det har vært ubehagelig å gå i byen, sa ordfører Einar Halvorsen (H) den gang.

Han stemte i likhet med resten av Høyres gruppe for et fortsatt forbud.

Må vente til høsten

Før forbudet kan oppheves må saken behandles på nytt i bystyret.

— Vi må kjøre de rundene vi må når det blir endringer i forskrifter. De skal på høring på nytt i bystyret og så blir det eventuelt endringer til høsten en gang, sier juridisk rådgiver Trond S. Berg i Arendal kommune til NRK.

Lillesand alene med forbud

Lillesand er den eneste kommunen som har fulgt etter Arendal og innført et forbud. Her trådte forbudet i kraft 1. mars. Opposisjonen har ønsket en ny vurdering, men dette har blitt kontant avvist av partiene som har flertall.

— Det er ingenting som har endret seg. Vi tok en selvstendig vurdering, uavhengig av om det ble noe nasjonalt forbud, sa gruppeleder Einar Holmer-Hoven til Fædrelandsvennen i februar.