— Jeg forstår Ropstads ønsker, men dette er ikke en sak for Sps landsmøte. Dette kan håndteres av stortingsgruppen, sier sentralstyremedlem i Sp, Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland.

Menneskeverd

— Menneskeverd kan ikke avgjøres av kommunegrenser, svarer stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad, som synes det er litt feigt hvis ikke Sp tar debatten på landsmøtet.

Sentralstyremedlem i Sp og ordfører i Iveland, Gro-Anita Mykjåland, ønsker ikke diskusjonen om lokale tiggeforbud opp på landsmøtet i Senterpartiet i helga. Hun mener spørsmålet blir for lite. Foto: Tore André Baardsen

Mykjåland avviser at hun forsøker å hindre en livlig tigge-debatt på landsmøtet som begynner til helga.— Lokale tiggeforbud finnes i to kommuner, Lillesand og Arendal i Aust-Agder. Vi må ikke gjøre dette større enn det er. Dette kan mye lettere løses praktisk ved at de to kommunene avvikler sine ordninger, sier hun, før hun slår fast at hun personlig er mot både lokale og nasjonale tigge-forbud.

Aust-Agder og Vest-Agder Sp vedtok begge på sitt årsmøte følgende: «Å innføre et tiggeforbud strider imot våre moralske overbevisninger og mot partiets menneskesyn som er basert på kristne og humanistiske verdier.

— Gjelder ikke de kristne og humanistiske verdiene til Sp innenfor Arendal og Lillesands grenser, Mykjåland?

— Jo, men forslaget fra Ropstad kan vurderes av Sps stortingsgruppe. Det trenger ikke tas opp på landsmøtet, sier Mykjåland

- Sp må bestemme seg

Kjell Ingolf Ropstad synes det blir merkelig hvis Sp ikke vil inn i denne saken.

KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad mener menneskeverd ikke styres av kommunegrenser og at det er Sp som avgjør om lokale tiggeforbud skal fortsette eller ikke. Han utfordrer Sps landsmøte. Foto: Tone Sandberg

— Partiet har til nå sluppet unna å ta ansvar for lokale tigge-forbud. Det er faktisk Sp dette står og faller med. Partiet var mot lokale forbud, men for nasjonale. Deretter snudde stortingsgruppen og trakk støtten til nasjonalt tiggeforbud. Det var flott, men det blir litt hult hvis ikke Sp følger opp, sier han.Ropstad leverte i februar følgende forslag i nasjonalforsamlingen:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å oppheve muligheten for kommunale forbud mot tigging.«

— Sier Sps landsmøte seg enig i dette, har vi flertall mot lokale tiggeforbud. I denne saken fører regjeringen feil politikk. Det bør stortingsflertallet si klart fra om. Sp må bestemme seg, sier Ropstad.

Fylkesleder vil kjempe

Fylkesleder i Aust-Agder Sp, Oddbjørn Kylland, tar utfordringen fra Ropstad og sier han ønsker et landsmøtevedtak.

— i Aust-Agder og Vest-Agder Sp er vi sterkt mot både nasjonalt og lokalt tigge-forbud. Det skal ikke være kriminelt å be om hjelp i Norge. Jeg kan forsikre Ropstad om at jeg skal gjøre det jeg kan i denne saken.

Kylland kan likevel ikke love et landsmøtevedtak:

— Vi må reise inn og gjøre en jobb. På forhånd er det vanskelig å si om vi ender med landsmøtevedtak eller at vi får til noe via dialog med stortingsgruppen. Det viktige er å få vekk alle former for forbud mot tigging, og vi skal forsøke å få til det vi kan på landsmøtet, sier han.

I helgen slo Aust-Agder Ap fast at tiggeforbudet er uverdig. Forbudet i Arendal fått oppmerksomhet i media verden rundt.