KRISTIANSAND: — Vi kommer ikke bort fra at det er altfor store forskjeller mellom kvinner og menn i vår landsdel. Både på hjemmebane og ute i yrkeslivet, sier Skisland til Fædrelandsvennen.

Han viser til undersøkelsen fra Agderforskning som konkluderer med at kvinnene på Sørlandet er landets minst yrkesaktive. Skisland ser ingen grunnen til at det skal fortsette å være sånn: - Bortsett fra amming, er det ingen gode grunner til at kvinner skal være mer hjemme enn menn. Noen menn vil sikkert komme opp med andre grunner, men det kan som oftest løses med litt enkel kursvirksomhet for dem, sier ordføreren i Kristiansand.

Skisland sier at man kan ha innvendinger mot metode og årsaksforklaring i Agderforsknings rapport. - Men at vi er mer kjønnsdelt enn andre regioner, kommer vi ikke vekk fra. Noe må helt klart gjøres, sier Skisland.

Som leder i Agderrådets likestillingsutvalg sender han nå et opprop til landsdelens 30 kommuner om å engasjere seg sammen med NHO-direktør Tine Sundtoft, fylkesmann Ann-Kristin Olsen og distriktsarbeidssjef Hilde Høynes med flere. De krever at kommunene svarer Agderrådet innen september.

Skisland og likestillingsutvalget mener likestillingen kan bli bedre hvis man glemmer likestillingen et øyeblikk. - Alcoa, bildelfabrikken i Farsund, fikk likestillingsprisen i 2004. De har aldri fokusert på likestilling. Derimot krever de mangfold, toleranse og respekt i alle ledd i organisasjonen, sier Skisland.

Kravet om mangfold har resultert i at bedriften har ansatte fra en rekke ulike land og kulturer, samtidig som kvinner og menn er nokså likt representert. - Jeg tror det er disse holdningene vi må utvikle. Vi må sette mangfold i sentrum, kvalitetene i mangfold. Da kan mye skje, sier Skisland.

Og da tenker han mangfold både i hjem og arbeid.

— Derimot er jeg kritisk til en utvikling hvor kvinnene ensidig skal mer ut i arbeidslivet. Det må kombineres med at menn blir mer hjemme. Den totale belastning på barnefamiliene må ikke bli større. Det bør ikke bli mindre tid foreldre/barn, sier Skisland.