OSLO: Oppmuntret av meget vellykkede resultater fra tidligere skremselskampanjer og ett år med verdens strengeste røykelov og totalt røykeforbud på utesteder, skal helsemyndighetene nå gå løs på nye grupper av røykeavhengige. Og man er innstilt på å bruke kraftig kost.

I tillegg skal det rettes målrettet hjelp og saklig informasjon til utvalgte grupper, først og fremst gravide og ungdom.

Overfor NTB vil helseminister Ansgar Gabrielsen (H) ikke direkte bruke ordet «skremselspropaganda», men legger ikke skjul på at han tåler sterk lut.

– La meg si det sånn: Jeg tror man har godt av å se et TV-program der man ser en lungetransplantasjon og hva som drypper ut av den lungen når den tas ut. Virkeligheten må vi tåle å se, sier Gabrielsen.

Dårlig selskap

Og han røper at han snakker av personlig erfaring: Siden han var 23 år gammel har han ikke røkt en sigarett. Han kuttet rullingsen kontant etter seks-sju år som røyker. Det skjedde da han så et TV-program om en operasjon på en storrøyker som fikk lungen fjernet:

Ifølge Gabrielsen kunne TV-seerne «nyte» synet av en tjæredryppende lunge, og en trillebår full av sneiper som illustrerte mengden av konsumerte godsaker stakkaren hadde fått i seg før han måtte kapitulere.

– Jeg kommer fra et maritimt miljø på Sørlandet, og der var det bare rullings som gjaldt. Men etter det programmet har jeg ikke tatt en eneste røyk, sier Gabrielsen.

– Bortsett fra to-tre sigarer i året etter at jeg havnet i dårlig selskap i Bondevik-regjeringen, legger han

Satsingstiltak

Underdirektør Kari Huseby i Sosial— og helsedirektoratet opplyser til NTB at det skal satses veldig mye på aktiv hjelp til røykeslutt den neste femårsperioden.

– Vi ser at det å få ned andel røykere i befolkningen og gi god hjelp til dem som vil slutte, er et veldig viktig helsevirkemiddel for å bedre folks helse. Da er det viktig å få de voksne til å slutte. Det vil forhåpentlig bidra til at de unge ikke begynner, eventuelt at det blir lettere for dem å slutte selv, sier hun.

Men det skal også satses direkte mot ungdomsgruppen, gjennom kampanjer og pedagogiske skoleopplegg. Det skal utarbeides egne røykesluttopplegg for eldre ungdom som ønsker å slutte.

– Vi ønsker å samarbeide tett med helsepersonell, overfor unge, men også voksne. For vi vet at en-til-en veiledning er veldig viktig. Da er helsesøstre, sykepleiere, jordmødre og leger viktige målgrupper for dette arbeidet. Vi har nå under forberedelse et eget informasjonsmateriale som rettes mot fødende og jordmødre, sier Huseby.

Trend: Røyk er «ut»

Trendforskere sier at røyking er på vei «ut». Dette er vel også en trend helsemyndighetene vil dra nytte av.

– Det er klart det er trender i samfunnet som vi gjerne er med på å påvirke og som vi gjerne hopper på. Og vi ser at i enkelte ungdomsmiljøer er det mindre røyking nå. Enkelte lokale målinger viser at målet om 50 prosent reduksjon allerede er nådd. Men på nasjonal basis er det fortsatt et stykke igjen før regjeringens ønske om en halvering av ungdomsrøykingen er nådd, sier Huseby til NTB.