Oslo (NTB): – Vi pumper fortsatt boreslam ned i brønnen, i håp om at det skal presse gassen tilbake så vi får stanset lekkasjen. Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta å få stanset den, sier informasjonssjef Ola Morten Aanestad i Statoil til NTB.

Statoil evakuerte mandag morgen ytterligere 39 oljearbeidere fra Snorre A-plattformen. Ifølge selskapet var det fordi de strengt tatt ikke behøvdes på plattformen, og ikke på grunn av en overhengende fare for en ukontrollert utblåsning.

I alt 180 arbeidere er nå evakuert til andre nærliggende plattformer, mens 36 arbeidere er igjen for å jobbe med gasslekkasjen.

Boret sidesteg

Ifølge Statoil oppsto problemet under forberedelsene til boring av et sidesteg fra en injeksjonsbrønn. Brønnen var på forhånd stabilisert med tungt boreslam. Da et produksjonsrør ble trukket ut, kom det ifølge selskapet likevel gass inn i boreslammet. Det ble først registrert gass på plattformen, men det ble etter kort tid avklart at det ikke lenger kom gass opp på plattformen.

Det ble da også oppdaget at det lakk gass fra havbunnsutstyret, og produksjonen på Snorre A ble stengt.

Statoil planlegger å sende ut nye mannskaper til Snorre A-plattformen mandag for å avlaste dem som har jobbet gjennom natten. De som er blitt evakuert skal etter planen flys til land i løpet av mandag, bli debrifet og få tilbud om å reise hjem.

Alvorlig

Gassen strømmet mandag morgen fortsatt opp fra brønnen til havoverflaten, men ifølge Aanestad er det ikke blitt målt noe gass på selve plattformen. Det verste som i så tilfelle kan skje er en ukontrollert utblåsning. Men siden gassen siver ut på havbunnen og den ikke kommer opp på dekk, er det neppe fare for personellet på plattformen.

Både Statoil og Petroleumstilsynet karakteriserer fortsatt situasjonen som alvorlig og uavklart.

– Mer vind

Petroleumstilsynet mener det er et godt tegn at det ikke har blitt registrert noe gass opp på plattformen, men bekymrer seg likevel over at gassen kommer til havoverflaten under plattformen.

– Men ifølge værmeldingen vil vinden øke, og da føre gassen vekk fra plattformen, så det er positivt, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet til NTB.

Statoil ønsket natt til mandag å sende en miniubåt ned for å sjekke lekkasjen, men det ble for farlig for fartøyet som måtte følge ubåten ned, samt for kort streng mellom de to fartøyene.

Ingen skader

Statoil oppdaget den ustabile brønnen like etter klokken 19, og evakueringen startet klokken 20.45 med flere helikoptre, blant annet et redningshelikopter fra Sola. Det er ikke meldt om personskader.

Foruten de tre helikoptrene ligger fire fartøyer i beredskap rundt plattformen. De fire er kystvaktskipet «Eigunn» samt skipene «Ocean Knarr», «Stril Clipper» og «Tromsskarven».

Snorre-feltet i Nordsjøen har produsert olje og gass siden august 1992, og består av plattformene Snorre A og Snorre B. Snorre A produserer om lag 130.000 fat olje per dag, men produksjonen er nå stengt i forbindelse med lekkasjen.

Bravo-utblåsningen på Ekofisk-feltet er den klart største utblåsningen på norsk sokkel. Alle 112 om bord ble evakuert da olje og gass strømmet ukontrollert ut fra Bravo-plattformen 22. april 1977. Utblåsningen varte i åtte dager. (©NTB)