Over halvparten av landets sykehjem mangler smittevernrutiner som skal forebygge utbrudd av dødelige epidemier, skrev VG torsdag.

Fylkeslege Kristian Hagestad bekrefter nå overfor Fædrelandsvennen at flere sykehjem i Vest-Agder ikke har disse rutinene, til tross for at det såkalte Infeksjonskontrollprogrammet (IKP) er lovpålagt.

— Noen kommuner har nok hatt problemer med å se viktigheten av infeksjonskontrollen, forteller Hagestad.

Han har ingen nøyaktige tall på hvor mange som mangler kontrollen, men sier det er under halvparten av de vel tredve sykehjemmene i fylket. Han forteller også om tilfeller av motstandsdyktige bakterier som kunne vært håndtert bedre hvis kontrollrutinene var på plass.

Nå kommer snart nye forskrifter som innskjerper kravet til smittevern ytterligere. Hagestad varsler derfor ny gjennomgang.

— Det har nok vært en viss plantrøtthet i kommunene. Og så lenge det ikke har oppstått konkrete situasjoner der det har skapt problemer, er det lett å skyve foran seg, innrømmer han.

- Ikke kjekt

Fungerende direktør i Helsetilsynet, Jørgen Holmboe, sier til Fædrelandsvennen at han har forståelse for fylkeslegens forklaring.

— Vi skjønner at våre krav kommer i konkurranse med andre krav, men her har man et område hvor farepotensialet er relativt stort. Vi synes ikke det er særlig kjekt at kommunene velger å være plantrøtte på akkurat dette kravet, sier Holmboe.

Han avviser imidlertid at dette er en god nok unnskyldning, og mener innbyggerne i for eksempel Kristiansand burde være spesielt interessert i å se fungerende smittevernskontroll ved sykehjemmene.

— Ta for eksempel Dent-O-Sept-skandalen. Den sannsynliggjorde smitteveien. Sykehjem er jo små sykehus, det er ikke boliger for eldre mennesker, påpeker han.

I Dent-O-Sept-saken fra 2002 måtte åtte sykehjemsbeboere bøte med livet, da mangel på smittevernskontroll førte til at infiserte munnpensler ble tatt i bruk. Da ble kommunene bedt om å intensivere arbeidet for å oppfylle kravene til smittevern i sykehjem.

Men det skjedde aldri.

Holmboe vet ikke om mangelen på infeksjonskontroll har ført til død.

— Det er helt umulig å si. Folk dør på sykehjem, og det er ikke lett å si om flere dødsfall kunne vært unngått hvis flere sykehjem hadde infeksjonskontroll, forteller han.

Full kontroll i Aust-Agder

Men selv om Vest-Agder får kritikk fra helsemyndighetene, kan Aust-Agder pryde seg selv med å være ett av bare to fylker i Norge som har infeksjonskontroll ved alle sykehjemmene.

— Alle kommuner i fylket har et infeksjonskontrollprogram. Flere kommuner har også avtale om kjøp av tjenester fra Sørlandet sykehus. Og det er ikke vanlig i de fleste fylkene, sier assisterende fylkeslege Elisabeth Bakke til Fædrelandsvennen.

Hun tror fylket har arbeidet aktivt med å få dette til, noe fylkeslegen i Vest-Agder er enig i.

— Det kan tyde på at helsetilsynet i Aust-Agder har vært mer aktive enn oss, eller at kommunene har vært mer bevisste på sine plikter her, sier fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder.

I følge Helsetilsynet er det ingen tvil om at mangelen på infeksjonskontroll fører til økt dødelighet.