KRISTIANSAND: Knapt noe område har gjennomgått en slik ekstrem forvandling som Fiskebrygga i Kristiansand.

Et stort, stygt, hvitt og slitent industribygg var det som møtte oss for ti år siden.

Og lukten, den sure, sterke fiskelukten som rev i nesen i det vi entret fiskebasaren for å kjøpe torsk fra en diger grå kum inne i lokalet. .

Utenfor lå guttevalper på magen og prøvde fiskelykken mens fedre kjørte truck og paller til og fra mottaket.

Langt fra noe «West-side», et heller kjafsent sted, når sant skal sies.

Noe måtte gjøres — og noe ble gjort.

Sild i tønne

I dag strømmer folk til området, som er rustet opp med hyggelige restauranter, kanal og smålåten bebyggelse, som ikke prøver å være prangende.

Det er nærmest blitt et must nå å møtes på Fiskebrygga, et av Sørlandets mest populære samlingssteder med lun, oversiktlig atmosfære, nostalgi og sørlandspreg.

— Fiskebrygga er blitt akkurat sånn som vi håpet. Liv og latter og nye arbeidsplasser. Det koker der nede. Folk hygger seg. Dette er virkelig moro, sier Odd A. Salvesen.

Fikk kjeft

Den tidligere havnedirektøren har lagt bak seg den lange og innbitte kampen som måtte kjempes for å få realisert prosjektet.

— Det tok mange år, vi var ikke enige om hvor fiskeutsalget burde ligge. Vi så på flere områder, før vi ble enige om at utsalget burde ligge der det ligger i dag, forteller Salvesen.

— Vi trengte investorer og det var tidkrevende. Tidene var ikke veldig gode. Og meningene var mange. Jeg ble skjelt ut annenhver dag. Noen synes vi gikk for fort fram. Blant annet truet Landmark med å legge seg på en flåte om vi fylte opp mer i bassenget, minnes han.

Området måtte nemlig fylles igjen og graves opp for å få til en pollen. Enkelte hadde vanskelig for å se helheten og var redde for at det ikke ville bli pent.

-Selv var jeg aldri i tvil. Jeg var overbevist om at dette ville bli bra, sier Salvesen.

Et økonomisak løft

For havnevesenet i Kristiansand ble Fiskebrygga et stort økonomisk løft. Den gamle fiskebasaren ble revet og erstattet med moderne fiskebutikk og ny restaurant til 40 millioner kroner.

Enda et bygg ble revet.

Det lå til rette for mer næringaktivitet i området

— Vi fortsatt å lete etter investorer. Da blant andre tvillingbrødrene Berge kom på banen ble det fart på sakene, forteller han.

Havnevesenet investerte selv i bryggene, kaianlegg og den karakteristiske broen. Drivkraften var samarbeidet med Nilsen, Reinhartsen og Iversen. Senere kom også Br. Reme inn i bildet og investerte i eget administrasjonsbygg med isbar og pizzarestaurant i første etasje.

Ubetinget suksess

Daglig leder, Jon Ågesen hos Fiskeeksperten Reinhartsen As, smiler bredt.

— En ubetinget suksess, sier han.

— Vi hadde kanskje håpet at omsetningen i fiskebutikken ville blitt enda større, men når vi slår sammen alle aktivitetene våre, har forventningene i høyeste grad blitt innfridd, sier han.

I dag har vi bredde i sortimentet, vi snakker spesialforretninger og vi har kontinentalt preg i matveien. Det er moro å være her. Jeg husker ikke at jeg har gruet meg for å gå på jobb en eneste dag de siste ti årene. Heldigvis er det bare minner igjen fra den gang vi måtte varme vann og hente i spann til produksjonen i et fellesbygg i området, forteller fiskehandler Ågensen.

Dristigere?

Arkitekt Jan Egil Løvdahl mimrer gjerne litt han også.

— Det var underlig at en by med vann på tre sider ikke hadde noe byområde som henvendte seg til sjøen, i likhet med Pollen i Arendal, Lillesand og Tvedestrand. Disse byene er omgitt av vannspeil. I dag er havneaktiviteten i plassert utenfor bykjernen og vi har fått et spennende byrom, som tilhører publikum også i Kristiansand, sier Løvdahl.

Han har hatt en finger med i uttegningen av alle byggene.

I ettertid kunne nok arkitekten ha ønsket seg at man hadde våget å være mer dristig i utformingen.

— Men det var ett eller annet med å innfri noen forventninger. Vi skulle gi en fortelling om sjøhus, gavler, kvist og tak - uten å lage kopier. Vi ser at folk trives på Fiskebrygga. Det har vært godt å få lov å være med å utvikle dette området, sier Løvdahl.