Avisenes nyhetsbyrå (ANB) har hentet inn tall som viser at mange ungdommer lar være å svare på tilbud om skoleplass innen fristen. I mange tilfeller betyr det at de mister plassen, viser tallene fra de fleste av landets fylker.

I Aust-Agder har 837 ikke svart på førsteinntaket. I Vest-Agder var det 850. Ungdommen i Troms er blant de tregeste når det gjelder å svare. Etter førsteinntaket var det over 1.000 elever som ikke hadde svart om de tok skoleplassen.

– Etter førsteinntaket så det ganske ille ut. Men etter at vi gikk ut i lokalmedia ble det en bedring. Etter andreinntaket var det bare 72 som ikke hadde svart, sier inntaksleder Maria Solvang til ANB.

Forskjellig praksis

Fylkene har forskjellig praksis på hvordan elevene blir fulgt opp. Enkelte fylker gir elevene flere sjanser, selv om de ikke skulle rekke svarfristen.

– Elever med ungdomsrett har vi ikke automatisk strøket fra lista. Vi har sendt ut purrebrev og enkelte har også blitt kontaktet per telefon, sier Karen Grundesen, nestleder ved opplæringsavdelingen i Aust-Agder fylkeskommune.

– Inntaket ble lagt ut på internett, der elevene hadde en svarfrist til 15. juli. Etter det sendte vi ut purrebrev til de som ikke svarte, sier inntaksleder Tone Kvaale i Buskerud.

Siste sjanse

Mange fylker jobber i disse dager med andre inntak til videregående skoler. Og for elevene som holder disse fristene, kan det se stygt ut med tanke på å få skoleplass.

– Hvis de glemmer å svare, mister de plassen. Den eneste sjansen de har da, er å ta kontakt med skolen og bli oppført på venteliste, uttaler fungerende inntaksleder i Finnmark, Gry Helander Våga, til avisen Finnmarken. (Aslak Ballari/ANB)

Antall elever som ikke svarte på førsteinntaket:

Akershus: 1191

Troms: 1.051

Vest-Agder: 850 Møre og Romsdal: 847 Aust-Agder: 837

Hordaland: ca. 800

Buskerud: 724

Østfold: 606

Vestfold: ca. 400

Sogn og Fjordane: 315

Finnmark: 293

Sør-Trøndelag: 218

Nord-Trøndelag: 136

Rogaland: 123

Oppland: 74

Nordland: 3