I kåringen, som er utført av den internasjonale miljøorganisasjonen FEE, får de tre strendene æren av å ha Norges reneste badevann, reneste strender og de beste tilbudene til badefolket.

— Vi er selvfølgelig kjempeglade over at alle de tre Blå Flagg-strendene i år er på Sørlandet, sier Anne Grethe Andersen på Bystranda i Kristiansand, som har tittel norsk Blått Flagg-koordinator, til Dagbladet.

Bystranda og Hamresanden i Kristiansand og Skotteviga i Lillesand tilfredsstiller alle kravene til rent vann og strand, sikkerhet, miljø, informasjon og tilrettelegging for de besøkende.

Dermed kan de tre sørlandsperlene heise det internasjonale blå miljøflagget på stranda i sommer. Men de kan ikke hvile på laurbærene: Den internasjonale juryen kan også komme uanmeldt. Om ikke alle kravene er oppfylt, må flagget fires.

Og det er strenge krav strendene må oppfylle. Badevannskvaliteten skal være i overenstemmelse med EUs badevannsdirektiv, ingen industrielle utslipp eller annet forurenset avløpsvann må påvirke strandområdet, vannprøve må godkjennes hver 14. dag, strendene må ha godkjent livredningsutstyr eller badevakt, toalettene må være godkjente, også for bevegelseshemmede, og søppelbøtter skal tømmes regelmessig.