Oslo: Myggsommeren er over oss, og i flere deler av landet er det erklært åpen krig mot den hissige plageånden. Ofte er løsningen å kjøpe myggspray eller stift for å begrense omfanget av dens herjinger. Det som ofte ikke er så lett å oppdage, er at flere av midlene på markedet som mer eller mindre skal befri oss for myggens plager, kan være farlige og noen også uvirksomme.

– Det er midler med ulikt innhold i handelen. Nå og da kommer myggmidler som er forbudt og andre ikke har virkning i det hele tatt. Spray som inneholder hvitløk har for eksempel ingen virkning overhodet. Det har heller ikke bokser med pipelyder som er på markedet, sier en av Norges fremste eksperter på mygg, Reidar Mehl i folkehelseinstituttet, til NTB.

Prøver som Statens forurensningstilsyn har gjort, viser at elleve av 16 undersøkte utsalgssteder selger ulovlig myggspray.

Mehl understreker at de fleste antimidlene som er å få kjøpt, stort sett har en god virkning. Det er først og fremst de produktene som inneholder stoffet dietyltoluamid (DEET) med en konsentrasjon på 10 til 20 prosent som har den beste effekten.

SFT har bestemt at den maksimale konsentrasjonen av DEET i insektsmidler ikke må overskride 20 prosent, men har likevel oppdaget at det selges myggmidler med konsentrasjoner med mellom 30 og 50 prosent.

Med varsomhet

– Dette er et kjemisk, giftig stoff som tas opp i huden. Men det må brukes i begrenset omfang og med varsomhet, ikke over hele kroppen og bare på de utsatte stedene. I sprayform kan det også brukes på klærne, sier han.

Svært få føler eller får plager av myggsprayen, men Mehl anbefaler at det brukes med forsiktighet på barn.

– Noen få kan få en reaksjon i huden etter bruk av antistoffer, men alt i alt kan vi vel si at det som er til salgs i hyllene er ufarlig, sier Mehl til NTB.

Hvorfor noen er mer utsatt enn andre for å bli stukket av myggen, kan han ikke gi noen rimelig forklaring på.

– Vi vet ikke med sikkerhet hva myggen går etter, sier han.

Også kleggplage

Folkehelseinstituttet opplyser at det er lite skogsmygg på Østlandet i år på grunn av det tørre været på vårparten som ikke ga mygglarvene de optimale vekstvilkårene. Det samme gjelder deler av Nord-Norge. Men felles for Nord-Norge og Østlandet er at kleggplagen er forholdsvis stor denne sommeren.

I andre deler av landet, ikke minst i Ringebu, er det unntakstilstand for å bli kvitt den stikkende plageånden. I fjor ble det bygget en flomvoll til over 2 millioner kroner, men i år er det mer mygg en noensinne. Eksperter mer at tiltakene har fungert, men at det må bygges grøfter i klekkeområdene til myggen. ©NTB