BYKLE: To ulykker på en gang i Hovden Skisenter fredag ettermiddag.

Den alvorligste ulykken skjedde da en 17 år gammel gutt fra Kristiansand gled utfor en ca. 100 meter stupbratt fjellskråning utenfor Hovden Skisenters område. I fallet traff han flere bare bergknauser. Utrolig flaks gjorde at han ikke mistet livet.

Området unggutten kjørte i er svært populært blant brettkjørere. Dette til tross for advarselsskilt om at de ikke lenger befinner seg i det merkede og sikrede skiområdet.

— Men vi kan ikke fysisk hindre dem heller, sier daglig leder ved Hovden Skisenter, Tom Kvinlog, til Fædrelandsvennen. Han synes at han altfor ofte ser uvettig opptreden i dette fjellpartiet.

Båre i tau

Torvald Gautland som leder skipatruljen ved Hovden Skisenter sier at det er noe uklart hvordan ulykken skjedde. Kanskje satt 17-åringen på fjellskrenten og studerte løypa han hadde kjørt tidligere, og så skled utfor. Kanskje var han i ferd med å kjøre da han mistet kontrollen og skled utfor den stupbratte fjellsiden.

Noen andre brettkjørere som befant seg i området kom raskt til stedet og fikk gitt ham assistanse. De sørget for at 17-åringen kom i stabilt sideleie og støttet ham til bårepulken kom på plass. Denne ble hentet av snøscooter i depoet på Nos. Videre ned fjellsiden måtte hjelpemannskapene holde igjen båren med tau for at den ikke skulle rutsje videre.

17-åringen var hele tiden bevisst, men klaget over smerter i ryggen og føttene.

To fløyet til Stavanger

Etter å ha blitt tatt hånd om av lege og hjelpemannskaper, ble 17-åringen fløyet til Stavanger med Seaking-helikopter fra Sola. Det samme ble en 11-åring fra Hønefoss som falt stygt på brett i selve alpinbakken.

Fra Rogaland Regionsykehus i Stavanger får Fædrelandsvennen opplyst at 17-åringen har pådratt seg alvorlige, men ikke livstruende bruddskader i ryggen. Trolig må han regne med et lengre sykehusopphold.

11-åringen var på røntgen da Fædrelandsvennen ringte sykehuset. Vakthavende lege fryktet lårbeinsbrudd, men opplyste at det er en sterk, frisk ungutt og at dette ville gå bra.

Krevde refusjon

— De tre som kom til unsetning og hjalp oss med 17-åringen gjorde en glimrende jobb, berømmer Gautland.

Stor var derfor forundringen hos daglig leder Tom Kvinlog ved skisenteret da de samme tre en stund senere dukket opp og krevde å få utgiftene til dagskortet refundert siden de hadde brukt mer enn to timer på ulykken. De mente at de ikke skulle måtte betale for å hjelpe. Hjelperne fikk refusjon.

johs.bjorkeli@fedrelandsvennen.no