KRISTIANSAND: — Jeg har ikke, og har aldri hatt, befatning med rasismebrev eller nazisme, og tar sterkt avstand fra slikt. Dette er rykter som sårer meg veldig, sier Stian Storbukås, gruppeleder i Frps bystyregruppe i Kristiansand.

17 dager før nominasjonsmøtet i Kristiansand Fremskrittsparti er det svært turbulent internt i partiet, som ifølge meningsmålinger er byens største.

Ordførerkandidat Stian Storbukås og hans utfordrer Karina Udnæs står steilt mot hverandre.

Rasismebrev.

Ida Elise Thrane og Udnæs er de eneste kvinnene i dagens Frp-gruppe - og begge er utelatt på nominasjonskomiteens forslag til ny Frp-liste.

De to jobber nå aktivt sammen for å få satt i gang full politietterforskning av Storbukås og leder i Kristiansand Frp, Kai Magne Nerås.

Kvinnene mener Nerås og Storbukås produserte og la brev med sterk rasistisk og nazistisk innhold i postkasser til innvandrere på Søm i november i fjor. Ifølge Thrane skal Nerås ha innrømmet handlingene overfor henne. Rasismebrevene vakte stor medieoppmerksomhet, men ble henlagt av politiet, etter at en anonymt brev kom inn som forklarte det hele som guttestreker.

Redd.

— Jeg har fortalt det jeg vet til politiet, fordi det er det eneste rette å gjøre. Mer har jeg ikke å si, utover at jeg burde gjort dette for lenge siden. Men jeg har vært redd, sier Frps bystyremedlem Ida Elise Thrane til Fædrelandsvennen. - Du har ikke ventet for å sverte noen i nominasjonen?

— Jeg er kun opptatt av å gjøre det som er rett, sier Thrane, og minner om at hun har flyttet til Vennesla og derfor ikke er aktuell for bystyret lenger.

— Jeg vil ikke gi kommentarer, utover å si at jeg gladelig stiller opp med informasjon til politiet hvis politiet trenger det, sier Karina Udnæs, som sitter i Kristiansand formannskap sammen med Storbukås og er nestleder i partigruppen.

Thrane fortalte hvem hun mener sto bak nazibrevene til politiet i Kristiansand torsdag i forrige uke, men ble rådet av politiet til ikke å anmelde, ettersom saken allerede er etterforsket og således formelt allerede er en sak for dem.

Hevn?

— Vi har foreløpig ingen ny sak. Vi trenger mer konkret. Men jeg kan bekrefte at vi har hatt en henvendelse, sier etterforskningsleder Dag Tallaksen i Agder Politidistrikt.

Formann i Kristiansand Frp, Kai Magne Nerås, sier Thrane nå er ute etter å hevne seg fordi hun føler seg presset ut av partiet.

Storbukås sier han trodde tiden med bakvaskelser var over i Frp - og han reagerer sterkt på at partimedlemmer beskylder ham for alvorlige kriminelle handlinger.

— Dette er enkeltpersoner. Ryktene om disse brevene har versert siden juli. Jeg har informert både gruppestyret og nominasjonskomiteen om dem. Jeg håper politiet ser på dette, så jeg kan bli helt renvasket. Det verste er at partiet skades, sier Storbukås.

Presset ut?

Thrane har ikke møtt i bystyret siden i vår, angivelig fordi hun har vært syk. Samtidig har hun møtt i fylkestinget. Det er Frp-gruppen som har meldt forfall for henne. Dette førte til at formannskapskontoret tok opp forholdet, fordi det er alvorlig hvis folkevalgte holder seg borte fra bystyret uten gyldig grunn.

Etter omfattende undersøkelser, også av bystyrets valgkomités leder Bjarne Ugland, er det påstand mot påstand.

Stian Storbukås sier han har rådet Thrane til en time-out. Selv sier hun at hun er presset vekk.