Julegaver behøver ikke nødvendigvis være pakket inn i glanset julenissepapir og gullbånd med hengekrøller. En pakke i hvitt papir med rødt fløyelsbånd, en grankvist og kanskje en berlinerkrans festet til båndet, gjør et langt mer personlig inntrykk og skaper desto større spenning rundt selve pakken, mener Alexandra Villefrance.

Hun har nylig gitt ut boken «Pakker med personlig vri», som gir ideer ikke bare til julens gaver, men til alle anledninger.

– Jeg har en forkjærlighet for gjenbruk, forteller Alexandra. Hun liker å gi nytt liv til gamle, brukte ting som ellers lett ville bli kastet. Hun samler på all slags bånd, glansbilder, sjokoladepapir, knapper, teesker, kakeservietter, m.m.

Når hun ser ting, og kjøper ting, vet hun ofte ikke hva de skal brukes til der og da, men hun finner som regel en anvendelse.

– Det er bare å bruke fantasien. Det hender jeg kjøper en sjokolade mest for papirets skyld, medgir hun leende. Rosa og lyseblått sølvpapir er ikke så lett å få tak i ellers.

Ikke butikkpakket

Den store skrekken er å få pakken pakket inn i butikken. Det gjør hun aldri.

– Jeg lager også alle julekort og til— og-fra lapper for hånd. Jeg holder meg til én idé som jeg klekker ut på høsten. Så lager jeg alle pakker og kort etter den samme lesten. Man kan jo ikke overarbeide seg heller, sier hun.

I år tror hun det blir mye glitter og håndtrykt mønster på hvitt papir.

– Jeg bruker en tøybrikke med mønster, som jeg så fargesprayer. Da blir mønsteret fra hullene i brikken igjen på papiret, forteller hun.

Til dem som ikke har altfor mye tid i de travle førjulsdager anbefaler hun å skaffe seg nok papir (kraftpapir som fås i bokhandelen), eller brunt husholdningspapir, bånd, en god saks, tape og diverse pynt.

Et rødt eller hvitt/rødt bånd, en liten gran- eller tujakvist og en berlinerkrans (ferdigkjøpt i supermarkedet), så er gaven nesten i boks.

En annen variant er å kjøpe aluminiumsbokser (til frysing), skrive en hilsen på PC-en (helst med røde bokstaver), kopiere ut på papir, klippe og lime papiret med hilsenen til papplokket på aluminiumsboksen, slå et morsomt bånd rundt og vips.

Tapet og glans

– Man finner utrolig mange ting i bokhandler eller hobbyforretninger. Brune reiselapper kan fint brukes som til-fra-lapper.

– Jeg limer kontaktpapir eller gamle tapetrester over og klipper lappen til. Glansbilder kan stæsjes opp med lim og glitter. Glitter er veldig inn i år, forkynner Alexandra.

Også gamle strikkegensere, buksebein, kjøkkenhåndklær eller andre stoffer blir emballasje med sterk personlig vri for den kreative damen. Et rødrutet stoff klippes til en pose, sys sammen på vrangen i tre av kantene. På toppen kan man enten lage en rufsekant eller brette ned og sy en løpegang og tre et bånd igjennom. Dermed kan innpakningen også brukes som skopose av den glade mottaker.

– Til mine fadderbarn pleier jeg alltid å gjøre meg litt ekstra flid. De begynner dessuten å få en del forventninger til hvordan pakken ser ut, smiler Alexandra.

Til jenter bruker hun ofte et håndlaget kjede som bånd på pakken.

– De fleste leketøysbutikker har ferdige esker med alt man trenger til å tre kjeder av. Kjedet er da en del av gaven, sier hun.

En rosa rund kakeserviett (kjøpes i bokhandel) kan være til-fra-lapp (med skrift på baksiden) og festes til pakken med en metallklype eller en annen klype.

Sølv kakeservietter kan få glansbilde limt på og festes med en tapebit til pakken. Rød filt kan klippes til hjerter, tråkles med hvit tråd og fylles med litt vatt.

Bendelbånd med tekst

– Bendelbånd bruker jeg mye til å pakke inn gaver med. Jeg skriver tekster på båndene, enten med en vanlig tusj eller en tekstilpenn. Det kan være små dikt eller vise ord. Dersom man bruker litt billig papir, kan man slå til litt mer med båndet, sier Alexandra.

Hun har alltid syntes det er veldig hyggelig å få pakker som er pakket pent inn.

– I dag rives ofte julepapiret av pakkene i all hast. Det blir nesten noe hysterisk over det. En personlig pakke gjør at man bruker mer tid på å pakke opp gaven. Mine fadderbarn synes iallfall det er ekstra spennende, sier hun.