GARDERMOEN: Flyet – en Boeing 737 innleid av Forsvaret – kom fra Phuket via Dubai med ofre for flodbølgekatastrofen i Phuket-området.

Sjef for Forsvarets sanitet, Leif Sverre Rosén, sier at det var 42 personer med flyet, men at to skadde og deres seks pårørende ble hentet ut av flyet i Dubai og overført til et lokalt sykehus der. De to skadde er svenske.

– De to var så kritisk syke at de ikke ville klart reisen hjem til Norge, sier Rosén.

Rosén opplyser at ingen av dem som kom til Norge med flyet er kritisk skadd, men at det er den psykiske belastningen som er den verste.

Slitne

Av de 34 som ankom den militære delen av Gardermoen fredag morgen, var 20 norske og 14 svenske. Det var 15 bårepasienter, åtte norske og sju svenske, mens resten klarte å sitte i setene.

– De skadde er slitne og har psykiske reaksjoner, flere har infiserte sår og kuttskader. Noen har lungeproblemer fordi de svelget mye vann, sier Rosén.

Selv om han understreker at pasientene har fått god behandling i Phuket, sier han at flere har fått infeksjoner som kunne blitt alvorlige hvis de ikke hadde blitt fraktet til Norge nå.

Operasjonen med å hente skadde hjem fra flodbølgeområdet er den første i sitt slag som Forsvaret utfører.

– Det ble en tung operasjon, tyngre enn vi hadde ventet, sier Rosén.

Han sikter blant annet til de to kritisk skadde som måtte av flyet i Dubai, og all planleggingen og utstyret som måtte med.

Egen post

Hele 27 ambulanser og et stort helseapparat sto klare og ventet på dem på flyplassen.

Mange av pasientene skulle kjøres til Ullevål etter å ha blitt registrert av politiet på flyplassen, mens andre skulle videre til andre sykehus.

En egen sengepost ved Ullevål universitetssykehus er opprettet for å ta imot pasientene. De fleste har fått behandling ved sykehus i Phuket før de ble transportert hjem.

Også de svenske pasientene skal i første omgang få behandling i Norge. De nordiske helsedepartementene har inngått en avtale om at nordiske borgere skal behandles i det landet hvor de ankommer.

Det spesialinnredede Boeing 737-flyet returnerer etter planen til Phuket alt klokken 12 fredag formiddag for å hente flere pasienter. (©NTB)