KRISTIANSAND: Mannen må i tillegg betale 200 000 kroner i oppreisning til 25-åringen.

Knivdramaet utspant seg i en leilighet i Kronprinsens gate midt i Kvadraturen om kvelden 22. mai i år. Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett påførte 26-åringen en rekke knivstikk mot hodet, halsen, brystet og armen til voldsofferet. Flere av knivstikkene var dype og førte til store blødninger. Et stikk gikk tvers gjennom den ene lungen til 25-åringen, og bare rask reaksjon fra vitner gjorde at han overlevde.

— Med kjøttkniv

— Jeg spaserte rett inn i dramaet. Først kom én mann løpende forbi meg med en stor kjøttkniv i hånden. Han virket totalt forvirret og desperat. Litt lenger bort i gata fant vi en mann liggende på fortauet, totalt tildekket av blod, sa øyenvitne Gisle Majors til Fædrelandsvennen den kvelden knivstikkingen fant sted.

Sammen med en kvinnelig sykepleier satte Majors umiddelbart i gang med førstehjelp på mannen som lå på fortauet.

26-åringen stakk fra stedet etter knivdramaet, men segnet selv om noen kvartaler unna, på hjørnet av Holbergs og Gyldenløves gate. Han ble kjørt til sykehus, men var påført bare mindre skader i slagsmålet.

Offeret, som er av tyrkisk opprinnelse, måtte operere bort den ene lungen etter knivstikkingen. Han har hatt både fysiske og psykiske problemer i ettertid, ifølge dommen.

- Fulgte en stemme

26-åringen har forklart at han fulgte en stemme som bød ham valget mellom å drepe eller å dø selv. Retten er dermed ikke i tvil om at han bevisst stakk 25-åringen for å drepe ham. Ifølge dommen legger retten til grunn at domfelte var psykotisk under handlingen, og at drapsforsøket var motivert ved vrangforestillinger av typen paranoid schizofreni.

Den domfelte er norsk statsborger, men kommer opprinnelig fra Sri Lanka. Han er for tiden innlagt ved psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Retten mener at han av hensyn til samfunnsvernet nå skal ha psykisk tvangsbehandling. En slik dom innebærer at den psykiatriske institusjonen har plikt til å forholde seg til påtalemyndigheten som part ved eventuelle endringer eller opphør i behandlingen, ifølge dommen fra Kristiansand tingrett.