ROMA: Mange hadde sovet ute i Via della Conciliazione, hovedgaten som leder opp til plassen, i håp om å sikre seg en god plass når begravelsen kommer i gang klokka 10. Politiet slapp pilegrimene inn i puljer, mens tusener presset på mot sperringene.

En stor del av de hundretusener som strømmer til Roma for å være med på begravelsen, er polske pilegrimer som har kommet på flere titall ekstratog og hundrevis av busser.

Det ventes at så mange som fire millioner tilreisende, blant dem 200 statsoverhoder og regjeringssjefer, tar del i begravelsen. (©NTB)

Applaus da pavens kiste ble båret ut

Sørgende katolikker klappet til ære for pave Johannes Paul II da legemet hans ble båret ut på Petersplassen fredag formiddag.

Etter at kirkeklokkene sluttet å slå, senket stillheten seg over Petersplassen. Deretter begynte orgelmusikken, og idet prosesjonen med den enkle trekisten viste seg, brøt applausen ut.

En million mennesker var til stede på Petersplassen og området rundt under seremonien – 300.000 mennesker var inne på selve plassen, mens 700.000 andre følger seremonien på storskjermer i de omkringliggende gatene.

Flere millioner andre greide ikke å komme i nærheten av den hellige plassen. Blant pilegrimene er det spesielt mange fra Polen.

Den enkle sypresskisten ble båret av tolv svartkledde menn og plassert på et lite podium foran et alter. Samfunnstopper fra alle verdens hjørner sto oppreist i respekt for den døde da kisten ble plassert på teppet foran alteret. Et åpent nytestamente som var plassert på kisten, blafret i den friske vinden.

Prosesjonen ble akkompagnert av kormusikk, først kvinnestemmer, deretter dype basstoner. Kisten ble ledet inn av korset, og bak gikk de rødkledde kardinalene. Fargen er et tegn på pavens død.

– I Herrens og Sønnens navn og Den Hellige Ånd. Slik innledet kardinal Joseph Ratzinger seremonien etter at to unge leste passasjer fra Bibelen på spansk og engelsk.

– Amen, svarte koret, og de troende på Petersplassen gjorde korsets tegn. (©NTB)