KRISTIANSAND: I den siste dommen dømmes mannen blant annet for å ha truet politiet med hiv-smitte.

«Ser du inni kjeften min. Det er spytt og jeg har aids. Du kan prøve deg, så skal jeg love deg at jeg skal gi deg aids. Du kommer til å få aids akkurat som meg».

Dette sa 47-åringen da han ble arrestert i Arendal i mai etter å ha truet en Securitas vakt med en knust flaske.

Noen dager tidligere truet han en kvinne og en mann i Wergelandsparken i Kristiansand. Han ville ha penger, men de to avviste kravet.

«Da skal du få smake kniven», svarte 47-åringen, som likte dårlig å bli avvist.

I Kristiansand samme dag truet også arendalitten en politibetjent. Han truet med å spytte på betjenten slik at han ble smittet av hepatitt.

6. mai skal 47-åringen ha truet en kvinne i Arendal på livet. Han sa at han hadde drept folk før og kunne drepe igjen. Kvinnen ble livredd.

Kristiansand tingrett har funnet mannen skyldig på alle punkter. Retten innser at fengsel ikke vil få 47-åringen på rett kjøl, men at han iallfall holdes borte fra gaten og ikke kan skremme folk på en stund.

Tingretten dømte mannen til ubetinget fengsel i ti måneder. Til fradrag for straffen går 142 dagers varetektsfengsel. Mot slutten av soningen skal 47-åringen få opphold og hjelp på psykiatrisk avdeling.

— Etter rettens vurdering er det riktig å prøve et slikt opplegg uten for store illusjoner, når alternativet rimelig sikkert vil være at tiltalte etter løslatelse fra regulær soning vil fortsette der han slapp før varetekten, mener retten.

— Hans lange kriminelle rulleblad viser en tragisk og psykisk betinget mangel på sosial tilpasningsevne, som har ført til at han har sittet halve livet og langt de fleste år av sitt voksne liv i fengsel, skriver retten i dommen.

47-åringen har gitt uttrykk for at han ønsker å ta imot psykiatrisk hjelp. Han ønsker også en utredning for ADHD. Psykiatere har vurdert 47-åringen som strafferettslig tilregnelig.

Retten mener de alvorlige truslene er fremsatt i selvforskyldt rus. Selv hevdet 47-åringen at han opplevde hallusinasjoner etter å ha ruset seg på spylervæske.

helge.corneliussen@fedrelandsvennen.no