KRISTIANSAND: Forsvarsadvokaten ble i Kristiansand tingrett dømt til et halvt års fengsel for å ha presset et vitne til ikke å møte opp i en narkotikasak. Han må sone halvannen måned. Resten av straffen er gjort betinget.

Bache-Wiig har hele tiden ment at han måtte frifinnes for den alvorlige tiltalen.

– Jeg gjorde noe dumt, men det var ikke straffbart, sa Bache-Wiig i retten da han satt på tiltalebenken.

Han vil nå bruke noen dager på å vurdere om dommen skal ankes

Hans forsvarer, advokat John Cbr. Elden har følgende kommentar til dommen:

– Vi er fornøyd med at også retten har kommet til at Bache-Wiig ikke har brukt trusler mot det aktuelle vitnet.

– For Bache-Wiig er det dessuten svært viktig at retten konstaterer at han fortsatt er skikket til å praktisere som advokat, sier Elden.

Uenig

Han sier han er uenig i rettens konklusjon om at Bache-Wiig er skyldig i straffbar vitnepåvirking.

– Retten har etter min mening ikke drøftet et viktig spørsmål, nemlig om Bache-Wiigs instruksjoner til mellommannen førte til at vitnet handlet i strid med det han selv ønsket.

Elden mener at vitnet i utgangspunktet ikke hadde tenkt å møte som vitne i narkotikasaken. Bache-Wiig hadde først innstendig bedt ham om å møte.

Senere gav han, ifølge Elden, kontrabeskjed, og sa at det ikke lenger var påkrevd fra Bache-Wiigs side at vitnet møtte.

– Det Bache-Wiig mente var at vitnet kunne gjøre som han selv ville, sier Elden.

Skjerpende

Tingrettsdommer Knut Otterbech og hans to meddommere er imidlertid ikke i tvil om at Bache-Wiig og en medtiltalt 32-åring fra Kristiansand begikk en straffbar handling.

– Begge var klar over at vitnet var stevnet inn i en alvorlig straffesak som påtalemyndighetens vitne. Det var åpenbart rettsstridig å gi vitnet melding om at det ikke trengte å møte, konkluderer retten, og tilføyer:

– Hensikten til de tiltalte var å forhindre at vitnet møtte i retten og forklarte seg.

Retten mener det er klart straffeskjerpende at advokat Bache— Wiig med vitende og vilje motarbeidet rettsvesenet i en sak hvor han selv var offentlig oppnevnt forsvarer. Dette skjedde under pauser i rettsforhandlingene i Agder lagmannsrett.

Retten er imidlertid kommet til at det ikke foreligger særdeles skjerpende omstendigheter i saken, slik aktor, statsadvokat Erik Erland Holmen mente.

– Det ble ikke framsatt trusler eller brukt vold, konstaterer dommerne.

Den medtiltalte kristiansanderen, som har tilhørt et kriminelt miljø i byen, er dømt til sju måneders fengsel. Han må sone tre måneder, mens resten er gjort betinget, med en prøvetid på to år.