Husk at egentlig er det du som avlaster kommunen ellers. Et avlastningsopphold innebærer at den demenssyke tilbys opphold på et sykehjem i kortere perioder. Siden du har rett til å få hjelp med omsorgen, kan du søke om å få et slikt opphold gratis. Et korttidsopphold, derimot, må man betale for. Du kan søke om et engangsopphold, kanskje over to-tre uker, eller en rullerende ordning.

Ifølge loven omfattes personer og familier som har «særlig tyngende omsorgsarbeid» av retten til avlastningstiltak. Hva som er tyngende omsorg, og hvilke kriterier som ligger til grunn for avlastningstiltak, vil derfor være et skjønnspørsmål opp til den enkelte kommune, ifølge hjemmesiden til Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Der påpeker man en annen viktig ting: At kommunen har informasjonsplikt i forhold til hvilke avlastningstiltak som tilbys. Noen eksempler på hvilke tilbud du kan få bruk for, er: Hjemmehjelp, hjemmesykepleie, matlevering, eldresentre og dagopphold på dagsenter. Du kan også søke om omsorgslønn. ntb