KRISTIANSAND: — Det er vanlige folk som bor her. De som bor i Strandpromenaden har jo litt mer penger, sier Ann Kristin Loland i Gullveien 11. Hun og sønnen flyttet til leiligheten etter en skilsmisse for fem år siden.

— I dag har vi vært ute og spist. Ellers begrenser de ekstra midlene seg litt når en er alene, sier hun.

Vil ikke bytte

Litt lenger ned i gangen bor Trine Vårdal og Henri Langeland vegg i vegg. I gjennomsnitt betaler folk på Tinnheia i underkant av 59.000 kroner i skatt. I Strandpromenaden betaler de rundt 30.000 kroner mer.

— Det er ganske sykt at jeg betaler nesten like mye skatt som dem som har så mye penger, sier sykepleier Trine Vårdal.

Hun kjøpte leilighet i Gullveien i august for 820.000 kroner. Nå går det meste av lønna med til oppussing.

Henri Langeland går på individstønad.

— Denne måneden gikk halve trygda med til en stor reparasjon på bilen. Ellers går det med til mat og klær, og en sjelden gang maling til leiligheten, sier han.

I tiende etasje treffer vi vaktmester Jonn Langenes.

  • Da jeg begynte i jobben for 13 år siden, var leilighetene veldig billige og vi fikk publikum deretter. Så steg prisene, og det var andre folk som flyttet inn, forteller Langenes.

Naboen, Inger Jensen, kunne ikke tenke seg å bytte med en leilighet i strandpromenaden.

— Det er sikkert mer prestisje, det er jo de med penger som bor der. Men det bryr meg ikke, sier Jensen, på full fart inn døra.

- En grei plass

Rundt fire kilometer unna ligger leilighetskomplekset Strandpromenaden 9. Nest øverst, i fjerde etasje, bor ekteparet Asbjørn og Wenche Jakobsen.

  • Vi bor på en grei plass. Det kan vi i alle fall si, humrer Asbjørn (65). Da de flyttet inn i den 106 kvadratmeter store leiligheten for tolv år siden kostet den én million kroner. De mener den er verdt rundt 3,8 i dag.

I gjennomsnitt har beboerne i blokken én million i formue å rutte med. Ekteparet Jakobsen bruker de frie midlene blant annet til reising og oppussing.

— Her er det ingen som har nesa i sky. Her bor det bare helt alminnelige folk, sier de.

Asbjørn og Wenche mener de store forskjellene i formue mellom Tinnheia og Strandpromenaden skyldes at mange i deres blokk er pensjonister.

— Man må heller ikke glemme at mange av dem med stor formue er selvstendig næringsdrivende og pantsetter hus og hjem. Det gjør ikke folk på Tinnheia, mener Asbjørn.

Når vi spør om de kunne tenke seg å bo på Tinnheia får vi et kontant nei.

- Flott utsikt

Ivar Kvalvig (82) i førsteetasje i Strandpromenaden 9 kan heller ikke tenke seg å bytte ut utsikten mot Otterdalsparken mot Tinnheia. Sammen med samboeren Ida Tobiassen (82) har han bodd i leiligheten i seks år.

— Her er alt så lettvint, og det er sentralt. Dessuten er terrassen ubetalelig. Der bor vi hele sommeren, sier samboerparet.

— Det er mange pensjonister som bor her. De hadde store hus og har kjøpt seg dyr leilighet her i stedet, sier Ida.

Hun og mannen deler en leilighet på nesten hundre kvadratmeter, men savner et gjesterom. Ekstramidlene brukes stort sett på reising. Nylig var de på en ukes båttur på Donau og de bruker hytta på Konsmo flittig.

— Og 1. desember reiser vi på tur til Egypt, sier Ida.

Heidi.ditlefsen@fvn.no

Hilde.moi@fvn.no