KRISTIANSAND: Det var 10. oktober i fjor at trailersjåføren skulle ha kjørt semitraileren med 26 tonn colaflasker fra Kristiansand til Oslo. Sjåføren, i midten av tredveårene, ble mandag dømt for ikke å ha sikret lasten med 32 paller colaflasker godt nok. Han har arbeidet som sjåfør de syv siste årene.

Se video fra uhellet her

Da lastebilen kjørte over Varoddbrua og var på vei inn i Haumyrheitunnelen, forskjøv lasten seg i svingen ved inngangen til tunnelen. Dermed veltet paller med colakasser ut gjennom presseningen til traileren og ut i veibanen.

Nå er sjåføren dømt for å uaktsom kjøring og mangelfull sikring av last. Han er dømt til 24 dagers betinget fengsel, samt en bot på 15 000 kroner. Sjåføren fradømmes lappen i 5 måneder. I tillegg må han betale saksomkostninger på 2000 kroner.

— Kjørte i 80 km/t

Sjåføren forklarte at han var usikker på hvordan lasten skulle sikres, og at han forhørte seg med kollegaer om hvordan dette skulle gjøres. Likevel var lasten kun sikret med et tynt tau og noen stropper.

Han skal ha fortalt politiet at han holdt en fart mellom 40 og 50 km/t på vei inn i tunnelen. Lastebilens ferdskriver skal imidlertid ha viste at han på det tidspunktet var oppe i over 80 km/t.

- Liv kunne gått tapt

I straffeutmålingen legges det vekt på at den dårlige sikringen medførte en betydelig fare: " Det beror på rene tilfeldigheter at ikke andre biler eller personer ble truffet av lasten som falt av. Skadepotensialet var betydelig, og i verste fall kunne liv gått tapt".