KRISTIANSAND: — Det er en uting ikke å møte i bystyret. Er man ofte borte, synes jeg ikke man tar ansvaret som folkevalgt alvorlig nok, sier Hans Otto Lund.

Lund er sammen med Helmer Andreas Køhn (Pp) og Rune W. Rasmussen de eneste av bystyrets 53 representanter som har møtt i samtlige 49 bystyrer etter valget i 2003. — Man skal være meget syk for å melde forfall. Bystyret er byens høyeste organ, og det er en gledelig plikt å møte, sier Helmer Andreas Køhn.

Lund velger bort både reiser, konferanser og møter for å komme i bystyret. Han mener han skylder velgerne den respekten.

21 fravær.

Gammel-ordfører Bjørg Wallevik er i andre enden av statistikken. Ingen skofter bystyremøtene oftere enn henne. Siden valget har hun vært borte 21 av 49 møter - uten å ha dårlig samvittighet.

— Nei. Jeg jobber kontinuerlig for byen, og sitter i mange internasjonale og nasjonale posisjoner, sier Wallevik til Fædrelandsvennen.

Hun fikk flest personlige stemmer av alle ved valget i 2003, men er altså den politikeren som har representert sine velgere minst i byens høyeste organ siden.

— Å representere velgerne handler om mer enn å gi sin stemme i bystyret. Jeg deltar på mange arenaer, sier Wallevik.

Flere av bystyrerepresentantene glimrer ofte med sitt fravær når bystyret møtes:

Seks av de 53 representantene har vært borte ti eller flere av de 49 møtene siden valget i 2003. Da har vi ikke tatt med fire representanter som er innvilget langtidspermisjoner.

STRAMMER INN.

Ordfører Jan Oddvar Skisland minner om at det er møteplikt i bystyret.

  • Noen forfall må vi regne med. Men når representanter er borte fra et betydelig antall møter, må vi vurdere innskjerping av fraværspraksis, sier han.

Loven er klar: Møteplikt.

Og i Kommunelovens kommentarutgave defineres gyldig fravær kun som «omstendigheter som fører til at vedkommende ikke uten fare for helbred eller velferd eller uten å forsømme viktige og uoppsettelige forretninger eller plikter kunne ha møtt».

Wallevik skylder på 17.05-flyet fra Oslo.

— Jeg kommer ofte for sent hjem til bystyret som begynner klokka 17.00. Da synes jeg at vararepresentanten skal få hele møtet, sier Wallevik.

Hun sier hun er travelt opptatt med vesentlige verv som styret i Kommunenes Sentralforbund, styret i Euroterminalen, styret i Norsk Film og Kino, Europolitisk forum og et internasjonalt likestillingsutvalg.

— Det er ikke bare at du er lei bystyret da?

— Nei, jeg har stor respekt for bystyret, og møter selvsagt når jeg kan. Jeg har også brukt mye tid på to regjeringsoppnevnte utvalg, ett om politiarbeid og et om lokaldemokrati.

REISER.

Neste verste skofter i bystyret er SVs Daniel Nordgård. Han forklarer det slik:

— Jeg har vært på mange store utenlandsreiser med jobb eller med bandet mitt. Bystyret har jeg stor respekt for, og siden tiden ikke strekker til, velger jeg å trekke meg etter denne perioden, sier han.

FAKTA

Snittfravær i partiene

Sp - 6 fravær per representant

Ap - 5,83 per representant

Frp - 5,71 fravær per representant

H - 5,44 fravær per representant

KrF - 4,88 fravær per representant

SV - 4,8 fravær per representant

MDG - 3,5 fravær per representant

Dem - 2,5 fravær per representant

V - 2,5 fravær per representant

Pp - 0 fravær

Vi har ikke regnet med representanter i langtidspermisjoner