OSLO/AGDER: — Mitt viktigste argument for å beholde statskirken, er å forhindre at Skjevesland får for stor makt, sier Klungland til Fædrelandsvennen.

Han mener biskop Olav Skjevesland og hans meningsfeller er en fare for det Klungland kaller en åpen folkekirke, og at de tette båndene mellom staten og Den norske kirke derfor må beholdes.

— I dag har vi en åpen kirke der alle kan gå. Jeg er redd vi får en annen utvikling dersom de konservative kreftene i Kirken får mer innflytelse, sier Klungland.

BIBELEN.

Debatten om forholdet mellom stat og krike går for fullt i de politiske partiene. Statskirkens fremtid skal avgjøres i denne stortingsperioden, og Ap blir et nøkkelparti.

Klungland mener for sin del at Norge fortsatt skal være en kristen nasjon.

— Den viktigste boka for enhver nordmann er Bibelen, sier han.

Men mener samtidig at Den norske kirke hadde vært langt mindre inkluderende hvis biskop Skjevesland og hans meningsfeller hadde fått bestemme.

  • Da hadde vi ikke fått Rosemarie Køhn som biskop, og jeg tror heller ikke det hadde vært mange kvinnelige prester. Det hadde i alle fall ikke kommet noen åpning for de homofile.

— Hvordan kan du være så sikker på det?

— Kirken kunne jo ha modnet på egen hånd, men utviklingen hadde i alle fall tatt mye lengre tid. Og jeg tror ikke vi hadde hatt kvinnelige biskoper hvis ikke staten hadde utnevnt dem.

Klungland er selv medlem av statskirken. Han understreker at også mer konservative krefter må spille en rolle i Kirken.

— Men den må ikke bli ensporet. Kirken må gå den gylne, sosialdemokratiske middelvei.

— Men hvorfor skal politikere bestemme over et trossamfunn?

— Dette handler ikke om noen form for detaljstyring fra statens side, men om en hånd på rattet i utnevnelse av biskoper. Og det trengs fortsatt for å sikre en åpen og inkluderende kirke, mener Klungland.

MYTER.

Biskop Olav Skjevesland vil ikke kommentere Klunglands utsagn mot ham.

— Det forbigår jeg i stillhet, sier han.

Men han sier på generelt grunnlag at frykten for å miste folkekirken er ubegrunnet.

— I den løsere tilknytningsform som kirkemøtet har gått inn for, vil det være samme medlemskortet som før, nemlig dåpen. Det vil være de samme prestene, diakonene og kateketene som før. Her er det skapt myter og skremmebilder som ikke holder, sier Skjevesland.

FAKTA

Statskirkens fremtid diskuteres nå av Kirken og politikerne.

Kirkemøtet har gått inn for en løsrivelse fra staten.

Regjeringen skal i desember neste år komme med en stortingsmelding.