JULESTEMNING: Hvis du ikke har tilgang til egen skog, eller kjenner en gavmild skogeier, er alternativet å oppsøke en såkalt " juletregård".

Norsk pyntegrøntring har en egen oversikt på sine nettsider over gårder som tilbyr selvhogst av juletrær. Her står ingen gårder fra Agder-fylkene oppført, men det skjer på Agder også.

Stadig flere sørlendinger fanger sitt eget juletre.

For seks år siden plantet Ruth og Sverre Beisland 500 juletrær i hagen midt i Birkeland sentrum.

— Vi prøver å skape litt stemning rundt juletrehandelen. De som ønsker å sage ned sitt eget tre skal få anledning til det, sier Ruth Beisland.

Les mer om juletrærne i hagen her.

På Nes gård i Birkenes kan du få pakke din egen ved fra gårdens "knusktørre" vedlager. Du kjøper altså ikke ved i ferdige vedsekker, men legger selv veden ned i sekkene. Her får du også lov til å hogge julegrana di selv. Eller sage den ned.

Drev selvhogst - Vi hadde selvhogst av juletrær i mange år, men ga oss med det for en tre-fire år siden, sier Margit Alvær til fvn.no. Sammen med samboeren Gregar Eikeland drev de Eikeland gård i Vennesla i mange år.

— Det var så koselig, vi var ute i skogen og lagde bål, ungene grillet pølser og det var en fantastisk stemning. Alle som ville kunne få hogge sitt eget tre, forteller Alvær.

Hun savner den årvisse foreteelsen, og anbefaler sterkt å hente juletreet på "naturmetoden".

- Folk blir i timesvisRolstad gård i Fenstad på Romerike kan du få gyve løs på ditt eget tre. Med hest og slede kan de besøkende få dra ut i skogen med øksa på fanget, på jakt etter sitt helt egenfangede juletre.

I et nyrestaurert bryggerhus fra 1700 tallet kan man etter seansen få kjøpt nybakt brød og kose seg med kaffe eller gløgg. Og "ute på tunet rusler verdens lykkeligste høner fritt omkring."

Vertskapet, Anne-Kristine Rolstad og mannen Frank Buvarp, har de siste ni årene invitert folk på juletrehogst og varm førjulsstemning. Varme hveteboller og ferskt brød er stekt på glørne i bryggerhusets store bakerovn den samme morgenen. Og det er alltid nok saft og gløgg til barna.

— Folk kommer og blir i timevis, forteller vertskapet fornøyd i et intervju med Aftenposten.

Finner du ingen som er villige til å la deg hogge i skogen sin i Vest-Agder, er det alternativer både i Hestnes utenfor Egersund og hos SIgbjørn Hellesmark i Moi. Alternativer for austegder og andre med mye bensin på tanken, er Nordre Venstøp gård i Skien, Haugen gård på Notodden eller på Dahl gård i Stathelle.

På Hauger gård i Asker kan du også bli fraktet ut i skogen med hest for å hente deg et juletre. Dette er et tilbud familien Helge og Astrid Lindstad har gitt i de tre siste helgene før jul i hele 15 år.

Selvhogd edelgran Hos familien Berger på Engelsrud gård i Asker, har de gitt nordmenn med sans for iscenesatte naturopplevelser muligheten til å hogge sin egen ddelgran, serbergran eller vanlig norsk gran.

I plantefeltet på gården Lund nedre, sør for Årnes i Akershus, er det også muligheter for far til å svinge øksa. Det gir en egen stemning å fange sitt eget juletre.

Mye av selvhogsten foregår midt i plantefeltet, og noen kanskje vil kalle det for juks, på linje med å fiske i en oppdrettsdam? Uansett får man frisk luft, barnåler i genseren og litt fred fra eksos, kjøpesentra og julestress.

Tilbyr du selvhogst av juletrær i Agder? Send oss en mail på nett@fvn.no