Mona Thorkildsen (43) og Berit Guldbrandsen (48) gledet seg til festmiddag og sier de er tryggere i jobben med fagbrev. De kan mer, føler de. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
God stemning da ordfører Johnny Greibesland tok i mot Liv signe Navarsete i Scandic Bystranda hotell. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Har vi ikke kunnet noe før i Songdalen, kan vi i alle fall nå, spøkte ordføreren da kvinnene (de aller fleste er kvinner) plasserte seg rundt ham.

39 ble med på bildet. 50 kommuneansatte i Songdalen har siden 2011 brukt fritid og kvelder på å utdanne seg og få fagbrev som helsefagarbeider, renholdsoperatør eller barne- og ungdomsarbeider. Det utgjør 10 prosent av arbeidstokken.

- Løfter Songdalen

— Dette løfter Songdalen. Jeg har dyp respekt for det de ansatte har gjort. Vi har betalt utdannelsen, de har brukt fritiden. Et samspill som gjør kommunen bedre. Jeg er utrolig imponert, sa Greibesland.

Indrefilet av okse, var hovedrett under festmiddagen. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Tirsdag inviterte han til festmiddag på Scandic Bystranda. På menyen sto indrefilet av okse. Innflydd hedersgjest var ordførerens partifelle Liv Signe Navarsete. Som kommunalminister satte hun i gang prosjekt «Saman om» der kommuner kunne få ekstra støtte hvis de satset på kompetanse, rekruttering, sykefravær eller omdømme.Bakerst i salen satt Mona Thorkildsen (43) og Berit Guldbrandsen (48) — nå barne- og ungdomsarbeidere i Bjørnungen barnehage. Begge er glade for at de ble med på kompetanseløftet i Songdalen.

— Jeg har jobbet som assistent i 26 år. Litt til og fra. Nå kan jeg slå i bordet og endelig si jeg kan jobben min. Fagbrev betyr mye. Jeg vet ikke om jeg blir flinkere, men jeg blir tryggere for jeg har mer kunnskap. Man blir litt stolt, sa Guldbrandsen.

Thorkildsen er enig. Hun sier kunnskap gir trygghet som igjen øker trivsel, som igjen skaper bedre arbeidsmiljø og bedre barnehager.

— Akkurat, sa Liv Signe Navarsete: - Vinn vinn. Jeg er imponert over de ansatte i Songdalen. Fagbrev gir kunnskap, men også stolthet. Dette betyr mye for rekruttering til velferdsyrkene i Songdalen, sa hun til Fædrelandsvennen.

Gode resultater

Nytilsatt Rådmann, Kjell Kristiansen, kunne under middagen fortelle om litt av noen resultater som Songdalen har fått til de siste årene, mye takket være midler fra «Saman om».

— I barnehagene er sykefraværet redusert fra 13,5 til 7,7 prosent siden 2011. Renholderne har redusert sykefraværet fra 16 til 5,6 prosent. I helse- og omsorg har den gjennomsnittelige stillingsprosent økt fra 66 til 70 prosent. I 2012 jobbet 61 ufrivillig deltid, nå jobber 31 ufrivillig deltid.

— Tenk på hva dette betyr for økonomi og kvalitet. Men i kveld feirer vi kompetansen. 50 fagbrev er fullført eller snart fullført siden 2011. Helt fantastisk, sa rådmannen.