I en pressemelding opplyser Sørlandet sykehus at den motstandsdyktige bakterien VRE (Vancomycin resistent enterokokk) er oppdaget hos pasienter ved sykehuset i Kristiansand.

– VRE forårsaker ikke sykdom hos friske, men kan gi infeksjon hos svært syke pasienter. Sykehuset setter alt inn på å stoppe videre spredning, sier smittevernlege Siri Johanne Boye i pressemeldingen.

– Hva betyr dette for de smittede pasientene?

– Det trenger ikke å bety noe særlig for den enkelte pasient, vi har andre og sterkere typer antibiotika vi kan bruke. Men når bakterier utvikler en resistens får vi færre midler å spille på i fremtiden. Det er jo ikke gunstig på lengre sikt, sier Boye til Fædrelandsvennen.

Ber 50 pasienter sjekke seg

Sykehuset sender nå ut brev til rundt 50 pasienter som har vært innlagt på den samme avdelingen som de smittede pasientene. Disse bes om å kontakte sin fastlege for å bli testet.

– Det hjelper oss i å få stoppet videre spredning av resistente bakterier. For den enkelte kan det være viktig å vite om man er bærer av bakterien, slik at man kan få riktig behandling hvis bakterier forårsaker en infeksjon, forklarer Boye.

20 pasienter vil i tillegg bli testet i forbindelse med poliklinikktime på sykehuset.

To personer smittet

Fagdirektør Per Engstrand opplyser at VRE er påvist hos to av sykehusets pasienter. Det første tilfellet skal ha blitt oppdaget rundt påske, før et nytt tilfelle ble avdekket nå nylig.

Ifølge Engstrand er pasientene som ble rammet ikke lenger smittefarlige.

– Det er nå utskrevet fra sykehuset, sier Engstrand.

Engstrand ønsker ikke å opplyse om hvilken avdeling de smittede pasientene var innlagt på, med henvisning til taushetsplikten.

Vanligere i utlandet

I pressmeldingen opplyser sykehuset at tarmbakterien VRE kan føre til at infeksjoner blir vanskelig å behandle når den utvikler en resistens mot antibiotikumet vancomycin.

«Resistente bakterier som MRSA og VRE er mindre vanlige i Norge enn i utlandet, og finnes mange steder i sykehus i utlandet. Derfor er det viktig at du opplyser om du vært innlagt eller til behandling i utlandet i møte med norsk helsevesen. Da vil du bli screenet før du kommer inn i sykehuset for undersøkelse eller behandling», skriver sykehuset i pressemeldingen.