FLEKKEFJORD: – Vi fikk veldig mange henvendelser etter skjelvet langs hele kyststripa fra Egersund til Farsund, forteller forskningsleder Tormod Kværna i NORSAR, det norske seismiske observatoriet, til Fædrelandsvennen.

Jordskjelvet ble registrert klokka 00.59 natt til søndag. På sine egne nettsider beskriver NORSAR skjelvet slik:

«Kraftige signaler ble registrert på alle seismiske stasjoner i Sør-Norge og skjelvet ble følt både i Vest-Agder og Rogaland. Jordskjelv av denne styrken er ikke uvanlig og forekommer som oftest årlig et eller annet sted i Sør-Norge».

Styrke 3 på Richters skala

– Et jordskjelv med styrke 3 på Richters skala skjer vel omlag hvert år i Sør-Norge. Noen områder, som Stord, grenseområdene mellom Rogaland og Hordaland, Nordland og Oslo-området, er mer utsatt for jordskjelv enn andre, forteller Kværna.

Skjelvets senter er estimert til å ligge øst for Andabeløya, i Skagelibukta ved utløpet til Fedafjorden, med omlag 10 kilometer dybde.

– Hvordan kan dere stedfeste skjelvets senter så detaljert?

– Det er fordi vi har registrert skjelvet på flere av våre stasjoner, både i Hedmark men også helt opp til Finmark. Så samarbeider vi også med Universitetet i Bergen, som har flere målestasjoner i nærheten, blant annet i Stavanger og på Snartemo, svarer Kværna, men legger til at plasseringen har en feilmargin på fem til ti kilometer inntil målingene er finjusterte.

Merkbart i flere kommuner

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med lesere en rekke steder i Flekkefjord, Kvinesdal, Mandal, Kristiansand, Audnedal og Hægebostad kommuner som alle har opplevd rystelser fra skjelvet.

Tormod Kværna Foto: NORSAR

– Med såpass fast fjell som vi har i Norge, og med et skjelv på land, er det ikke uvanlig å kunne merke skjelvet 100 kilometer unna, bekrefter Kværna.

Skjelvet skal ha gått ved 01.00-tiden natt til søndag. Flere lesere forteller at det ristet kraftig i mellom fem og ti sekunder.

– Er du nærme nok, kan du faktisk høre jordskjelvet som et smell. Ellers er styrke 3 ikke noen farlig, men et grunt skjelv kan for eksempel gi sprekk i en grunnmur, forteller Kværna.

– Ikke meldt om skader

Søndag morgen forteller operasjonsleder Geir Andersen i Agder politidistrikt at det har vært relativt få henvendelser angående jordskjelvet.

– Vi har fått henvendelser fra Flekkefjord, Feda, Kvinesdal og Vigeland, men det er ikke mange som har kontaktet oss, forteller han.

Politiet har heller ikke fått meldinger om hverken personskader eller materielle skader.

– Det gjør også at vi ikke foretar oss noe videre i saken, sier Andersen.

Hvordan opplevde du jordskjelvet? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet!

Mange rapporter om rystelser

– Ganske kraftiv jordskjelv. Hele huset fibrerte, forteller en leser fra nordlige deler av Kvinesdal kommune.

– Kraftig smell og risting i huset i cirka åtte til ti sekunder, rapporterer en annen leser.

– Det rister i hus. Ting detter ned i fra veggene, melder en annen leser i Kvinesdal.

– Vi kjente jordskjelvet på Birkeland i Aust-Agder også, så det gjelder ikke bare kommuner i Vest-Agder, skriver en leser til Fædrelandsvennen.

Registrerte skjelv fredag

NORSAR, som står for registrering av jordskjelv i Norge, registrerte også et skjelv fredag klokka 15.22 ved Gyland i Flekkefjord kommune med styrke på 1,1.