KRISTIANSAND: Økonomien i skolen er så dårlig, at noe drastisk må gjøres. Det beste vil være å legge ned Stokkedalen skole og Rosseland skole, mener den tidligere Frp-politikeren, nå uavhengig representant i kommunestyret.-Innholdet i skolene er mye viktigere enn hvor mange skoler det er. Skolesektoren har mange gamle bygg som trenger reparasjon for millioner. Det har vi ikke råd til, fremhever Thor Messel og kaster med det en brannfakkel inn i skoledebatten i Songdalen.

Til erstatning for Stokkedalen og Rosseland, vil lokalpolitikeren bygge en ny barneskole på Birkelid. Han vil også utvide Tunballen skole på Nodelandsheia.

Dårlig økonomi-Skolene må ligge i områdene hvor folk bor. Alt tyder på at fremtidig utbygging vil skje i Brennåsen, på Rosseland og Nodeland. Med barneskole på Birkelid og Tunballen er behovet dekket, mener Messel.

-Er det penger å spare ved først legge ned, for så å bygge nytt?

-Det er bedre økonomi i å bygge nytt, enn ved å flikke på gamle bygninger. Lønn er den største kostnadene ved skolene. Ved å slå sammen enheter, spares store lønnskostnader, påpeker Thor Messel, som vil «frede» Finsland skole.

Skolesektoren i Songdalen har slitt kraftig med økonomien i en årrekke.

Kultur— og oppvekstseksjonen må derfor spare over tre millioner kroner årlig fra og med neste år.Skolen er den klart største sektoren i seksjonen og må følgelig stå for mesteparten av innsparingen.

Songdalen-ordfører Øystein Olsen, mener det er for tidlig å konkludere at skoler må legges ned. Han er likevel tydelig på at alvorlige grep må gjøres.

Dramatiske grep-Det vil skje dramatiske forandringer i skolen. Sektoren er under utredning. Vi vil avvente undersøkelsene før vi går ut med hva som må gjøres, sier Olsen på vegne av Ap.

-Alle mulighetene holdes åpne. En bestemmelse om eventuell nedleggelse, eller ikke, blir ikke tatt på noen måneder, sier fungerende rådmann, Svein Lohne.

Olsen mener Messels forslag om ny skole på Birkelid er interessant.-Det er en god idé ut fra beliggenhet, den flotte tomten og omgivelsene. Kombinasjonen flyktningmottak og skole er også spennende. Men også her er det et spørsmål om kostnader, sier ordføreren.

Fædrelandsvennen prøvde i går å få en kommentar fra gruppelederne i de politiske partiene i Songdalen, samt fra skolesjef Ragnar Nøding, uten å lykkes.Fremtiden til Birkelid er ikke avgjort. Innen kort tid får kommunen svar på hvor mye det vil koste å kjøpe eiendommen. Det er også planer om å etablere et dokumentasjonssenter for Romanifolket, eller taterne, i den gamle hovedbygningen på Birkelid.