GRIMSTAD: ¿ Jeg tok vare på spyttebakken rundt 1980. Så kom jeg tilfeldigvis til å lese et innlegg under «På tråden» i Fredrikstad Blad. Der gikk det fram at Grimstad kommune holder på å samle inn gjenstander fra den gamle rettssalen.

Dette sier Ingebjørg Hovland. I dag jobber hun på bomstasjonen på Hvaler utenfor Fredrikstad. Men den gangen for vel 20 år siden hadde hun sin arbeidsplass på rådmannskontoret i Grimstad. Og det holdt til nettopp i den gamle rettsbygningen der saken mot Knut Hamsun ble avviklet.

¿ Da jeg var der, stod denne spyttebakken ute på et bakrom. Jeg spurte flere av kollegene mine, og alle antok at den hadde vært spyttebakk i rettssalen i lang, lang tid. Men da all aktiviteten på rådmannskontoret skulle flytte over til det nye rådhuset, så jeg en dag at spyttebakken stod sammen med diverse søppel nede i gangen. Da jeg sluttet i jobben, lå den oppi en container ¿ og ta stupte jeg ned og tok den! smiler Ingebjørg.

¿ Jeg har rett og slett tatt vare på den. Vekselvis har den stått i boder og på hytta. Jeg har aldri hatt den framme. Hele tiden har jeg hatt følelsen av at det kunne bli bruk for den. Derfor ble jeg kjempeglad da jeg så i avisen at de skulle bygge opp rettssalen slik den var. For jeg har jo aldri hatt bruk for den spyttebakken! Da var det bare å hive seg på tråden til Grimstad og si at spyttebakken ¿ den har jeg! Og den vil jeg gi til muséet!