Naila Al Atrash var viktig i oppbyggingen av skuespillerutdanningen ved Syrian High Institute of Drama.

Da hun motsatte seg myndighetenes innblanding i undervisningen og demonstrerte mot Assad-regimet, ble hun forfulgt av sikkerhetspolitiet. Hun mistet jobben ved instituttet, fikk husarrest og forbud mot å forlate landet.

Gjennom det internasjonale nettverket Scholars at Risk (SAR) fikk Al Atrash ett års opphold i Norge. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for visuelle og sceniske fag, UiA. Tirsdag 7. mai fremfører hun "The Forbidden Science Monologues".

— Trives du i Norge?

- Selvfølgelig liker jeg å være i Norge! Her har jeg frihet til å jobbe med det jeg brenner for. Det er deilig å være kreativ uten å være redd for myndighetene. Selv om Norge er veldig annerledes enn Syria, så jeg setter stor pris på å få være her.

Hva handler monologene om?

— Den ene karakteren er en kvinnelig iransk forsker. Den andre er en mannlig filosofiprofessor fra Kongo. Begge er basert på sanne historier som kommer direkte fra deres munn, jeg har bare gjort dem om til teatermonologer. Jeg identifiserer meg sterkt med dem, særlig den kvinnelige forskeren. Det er utrolig mange likheter i taktikkene til de ulike diktatorregimene!

- Hva betyr teater for deg?

— Gjennom drama uttrykker jeg mine politiske synspunkter, og jeg tar opp aktuelle sosiale problemstillinger. Teater er en viktig dialog og meningsutveksling mellom mennesker. Selv om jeg har levd i frykt på grunn av mitt yrke gjennom 30 år, så angrer jeg ikke. Jeg hadde gjort det samme igjen, for teater er det som gir livet mitt mening.

Norgesoppholdet går mot slutten. Hva er planen videre?

- Jeg håpte at konfliktene i Syria skulle være over innen ett år, men det er fortsatt risikabelt å reise tilbake. Jeg må velge mellom å bo i Syria med frykt for å bli arrestert eller holde meg utenfor for å fortsette kampen mot regimet. SAR har gitt meg en ny mulighet i et annet land, så det er planen foreløpig.