AGDER: Sørlandet sykehus må satse betydelig mer på utdanning og forskning dersom de skal ha et realistisk håp om å få universitetsstatus. Det stilles det strenge krav til institusjoner som vil kalle seg universitetssykehus.

Lørdag skrev nestelder i styret for Sørlandet sykehus, Jan Oddvar Skisland, og fylkesordfører i Aust-Agder Bjørgulv Sverdrup Lund en kronikk der de tok til orde for at Sørlandet burde jobbe for å få universitetssykehus. Det er en lang vei å gå før det kan bli realisert.

— Det er strengt, og det skal det også være, sier helseminister Jonas Gahr Støre til Fædrelandsvennen. Han peker spesielt på utdanning og forskning.

— Det er mye bra forskning ved Sørlandet sykehus, men de må oppfylle mye mer dersom de vil bli universitetssykehus, sier dekan ved medisinsk fakultet Frode Vartdal. Han vil ikke spekulere i hvor realistisk det kan være for Sørlandet å få denne statusen. Det er i dag seks universitetssykehus i Norge, i Oslo, Tromsø, Trondheim, Akershus, Bergen og Stavanger.

Vartdal sier at om de vil gå den veien, så må Sørlandet sykehus knytte seg mot dem på samme måte som Stavanger Universitetssykehus er knyttet mot Universitetet i Bergen. De får medisinstudenter fra Hordaland, ikke fra universitetet i egen by.

— Det er helt urealistisk at UiA får medisinstudie. De må samarbeide med oss, sier Vartdal. Også rektor ved UiA Torun Lauvdal sa til Fædrelandsvennen lørdag at det ikke var realistisk at de fikk medisinstudier.

Svein Harberg som sitter i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité mener likevel at universitetsstatusen kan bli et samarbeid mellom UiA og sykehuset.

— De som sier at dette ikke er realistisk tenker gammeldags. Vi kan få til å bygge ett nytt, stort sykehus. UiA er langt fremme på helseteknologi, og kan gjennom den ekspertisen samarbeide med sykehuset om å bygge opp til universitetsstatus. Så kan man heller hente inn undervisningsekspertise og samarbeid om medisinstudentene ved for eksempel Universitetet i Oslo, sier Svein Harberg.