KRISTIANSAND: 71 av landets 100 minst likestilte kommuner finner vi i Agder-fylkene, Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal. De mest likestilte kommunene finner vi i østlandsområdet og i Troms og Finnmark. Det skriver SSB i sin presentasjon av de ferske tallene.

Markant

— Sør- og vestlandsregionen skiller seg markant fra resten av landet ved å være den regionen med flest kommuner som skårer lavt på likestilling. I Vest-Agder finner vi hele 13 av fylkets 15 kommuner i gruppen «lav grad av likestilling».

Dette gjelder også flertallet av kommunene i Aust-Agder, Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal. Vi finner noen flere kommer i Aust-Agder og Hordaland i de midtre gruppene for likestilling, enn i gruppen med lavest skår, som var tilfelle i forrige indeks for 2009, skriver byrået.

Se hvilke kommuner som kommer best og dårligst ut på indeksen

Kvinner jobber deltid

SSB peker videre på at det mest fremtredende for de kommunene som skårer lavest på indeksen, og som havner i gruppen ”lav grad av likestilling”, er at verdiene på indikatorene for fordeling av henholdsvis inntekt, deltidsarbeid, ledere i kommunen og kommunestyrerepresentanter er vesentlig lavere enn for landsgjennomsnittet. De minst likestilte kommunene skiller seg også ut ved å ha en skjevere fordeling av kvinner og menn i offentlig og privat sektor enn gjennomsnittet for landet som helhet.

Likestilling i byene

Statistisk Sentralbyrå skrivere at alle de seks største byene – Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo – er blant de mest likestilte kommunene i landet. Byene skårer jevnt over høyt på de fleste indikatorene selv om det er noe variasjon. Når det gjelder andel barn i barnehage og inntektsfordeling mellom kvinner og menn finner vi at flertallet av byene ligger noe under gjennomsnittet for landet forøvrig.

— Kristiansand og Stavanger ligger begge noe under gjennomsnittet på indikatorene deltidsarbeid, inntekt og fordeling av ledere. Dette stemmer med tendensene for regionen de ligger i. I Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim er det en lavere andel av lederne som er kvinner, sammenlignet med majoriteten av andre kommuner, skriver byrået.

Se hvordan Sørlandet kommer ut på de forskjellige indikatorene

Hvorfor kommer Sørlandet dårlig ut på likestilling? Delta i debatten.