VENNESLA: I ett år har OKS leid Vennesla kulturhus av kommunen for å holde møter på søndager. Etter avtale med kommunen monterte OKS eget lydutstyr i salen. Samtidig inngikk menigheten en avtale med kommunen om å ta betalt for bruk av lydutstyret.

— Slik vi fikk det presentert, var meningen at vi skulle låne lydanlegget kostnadsfritt fra Vennesla OKS. Men nå har skolekorpset blitt fakturert over 11.000 kroner for én konsert og én generalprøve i april, sier leder i bygg- og miljøutvalget i Vennesla kommune, Solveig Robstad (Ap).

Hadde neppe sagt ja

Robstad tror årsaken til avtalekaoset kan være en svikt mellom kommunestyret og administrasjonen i kommunen, som har signert avtalen.

— Kommunestyret må nå finne ut om det er lovlig å drive et kommersielt foretak i et offentlig bygg, sier Robstad.

— Opplever du at avtalen om fakturering for lån av lydutstyr har blitt holdt skjult?

- Det er vanskelig å svare på, men det var ikke det vi ble presentert da vi stemte over å leie ut kulturhuset til OKS.

Hun er langt fra sikker på om politikerne hadde sagt ja til avtalen dersom de hadde visst at brukere av kulturhuset måtte betale OKS for leie av lydutstyret.

Skolekorpset fikk svi

Vennesla skolemusikkorps er en del av kulturskolen til kommunen. Noen uker etter konsertprosjekt for skolemusikken, havnet det en sjokkregning i posten fra Vennesla OKS.

— Vi forventet en pris på rundt 3000 kroner, da var det overraskende at prisen ble så mye høyere. Oslo Kristne Senter leverte god lyd, men hadde vi visst hva prisen ble til slutt, hadde vi vurdert andre leverandører, sier Anne Lill Lien, som hadde ansvaret for skolemusikkprosjektet.

Legger seg flat

Per Inge Førde, pastor i Vennesla OKS, legger seg flat da Fædrelandsvennen tar kontakt.

— Da vi snakket med kommunen i forbindelse med å leie kulturhuset sa vi at Vennesla OKS skulle betale lydanlegget, som kommunen skulle få låne. Senere forhandlet vi kontrakten med administrasjonen i kommunen. Da kom dessverre ikke dette fram. Det er ikke riktig at vi som leier kulturhuset skaper en monopolsituasjon i et offentlig bygg, sier Førde.

Skjønner reaksjonene

I kontrakten mellom OKS og Vennesla kommune fremgår det blant annet at det koster 3000 kroner å leie lydutstyret. I tillegg tar OKS betalt for bruk av trådløse mikrofoner, projektor og lerret.

— Forstår du at politikerne reagerer når de får høre om regningene fra dere for bruken av kulturhuset?

— Ja, det gjør jeg. Jeg må bare beklage. Det var ikke dette som var tanken, sier Førde.

Avtalen mellom Vennesla OKS og Vennesla kommune går ut denne måneden, og kommunestyret skal avgjøre videre utleie etter ferien.