ARENDAL: Den andre Arendalsuka starter onsdag og vil prege det politiske bildet i Norge i seks dager. Selv om arrangørene har litt erfaring med formatet, er det mye nytt i år. Det er første gang Arendalsuka arrangeres i forkant av et stortingsvalg.

Pågangen er enorm. Programinnholdet er fem ganger så omfattende som før.

— Vi arrangerer bare en håndfull begivenheter hver dag selv. Det skal være ting av nasjonal interesse, som partilederdebatten og ungdomspartilederdebatten. Men visjonen har vært at Arendalsuka skal være et politisk dansegulv, et sted der andre ønsker å legge aktivitetene sine for å få oppmerksomhet rundt det de gjør. Det har vi klart nå, sier fylkesmann Øystein Djupedal, som leder programkomiteen.

Ungdomsleir

Bedrifter, fagforeninger, partier og interesseorganisasjoner har lagt til sammen over hundre ekstra arrangementer til årets utgave av Arendalsuka og fått sine ting med i programmet.

Nytt av året er en egen ungdoms- og demokratileir på Tromøya. Den står Arendalsuka selv bak.

— Det er første gang vi har et slikt felles arrangementet der alle ungdomspartiene er med. De vil ha noen aktiviteter hver for seg men også en del sammen på tvers av partiene de tilhører, sier Djupedal.

Leiren er delvis finansiert med ekstramidler fra EU. Det settes opp egne busser mellom leiren på Hove og Arendal sentrum for de mange hundre ungdommene som er ventet dit.

På programmet står en lang rekke politiske debatter. En handler om Norges rolle som "grønt batteri" for Europa, en om ytringsfrihetens kår, om skoler og universitetsliv. Det er utstillinger, kokkekurs og fagseminar om forvaltning av havressurser. Det hele rammes inn av en politisk gate med masse stands.

90 aktører på stand

I år har 90 partier, bedrifter og organisasjoner meldt at de vil ha stand i Arendal gjennom uka.

Blant de eksterne aktørene som bruker Arendalsuka for å presentere sine saker, finner vi Sørlandsutvalget, som ble ledet av rektor Torunn Lauvdal ved UiA. Utvalget vil bruke fredagen under Arendalsuka til å legge fram sin innstilling om videreutvikling av næringslivet i landsdelen for å styrke sysselsettingen.

For å nevne noe, skal Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland snakke om ytringsfrihetens kår i Europa, leder av FNs klimapanel James Hansen om klimaproblemene, Edvard Hoem og Sturla Stålsett skal snakke om "det livssynsnøytrale samfunnet" og Kristin Halvorsen om norsk skole.

— Det er dessverre noen feil i det trykte programmet vårt. Folk bør sjekke www.arendalsuka.no for å få fullstendig og riktig informasjon om tid og sted for alt som skjer, sier Øystein Djupedal.