KRISTIANSAND: Det kommer vel neppe som noen overraskelse at 19-åringen blir påvirket av omgivelsene. Hun tilbringer tross alt mesteparten av døgnet sammen med kommende bruder.

Lånt til halsen

Mer overraskende er det kanskje for de fleste leserne at tenåringen Judy Hansen selv eier det som er Norges største brudesalong, både i antall kjoler og areal. For et halvt år siden tok hun opp lån i millionklassen og kjøpte Festantrekk brudesalongen AS, bare seks måneder etter at hun sto til svenneprøve i søm i kjole og drakt, på Mandal videregående skole.

— Jeg har alltid vært en tøff jente som det har skjedd mye rundt. Derfor er det vel egentlig ingen i familien eller noen av vennene som ble spesielt overrasket, sier Judy Hansen, som går i sine farmors fotspor. Hun er sydame på Borhaug og har holdt på i over 40 år.

Vi treffer Judy på hjemmebane. Blant 260 brudekjoler svever hun stolt rundt i lokalet og det tar ikke lang tid før hun viser fram favorittkjolen.

— Se så fin denne er. Jeg vil gifte meg i den.

Hun viser fram en enkel og stilren hvit kjole, som er langt fra en av de dyreste i butikken. Men et fantastisk vakkert slør med rosekreasjoner pryder brudeoutfiten.

— Først hadde jeg egentlig lyst til å sy min egen brudekjole, men så fikk jeg høre at det betydde ulykke, og siden jeg er ganske overtroisk slo jeg det fra meg, sier Borhaug-jenta.

16 år gammel flyttet hun alene til Mandal for å begynne på videregående.

— Jeg leide et koselig, lite hus i sentrum av Mandal. Etter å ha gått tegning, form og farge på Lista, begynte jeg på søm, kjole og drakt i Mandal. Det var da jeg kom i kontakt med brudesalongen.

Judy var på praksis i Festantrekk to ganger i løpet av utdannelsen. Så mens hun var innom for å hilse på i januar i fjor, ble hun spurt om hun ville være med å hjelpe til med et brudeshow.

— Jeg takket selvfølgelig ja, og en måned etter det fikk jeg deltidsjobb her, sier Judy.

Da hun i juni samme år fikk høre at den tidligere innehaveren Anna Svenning skulle pensjonere seg og selge salongen, var beskjeden fra Judy spontan og klokkeklar:

— Ikke selg salongen til noen andre. Jeg skal ha den, sa hun til sin sjef.

Og etter å ha lånt seg opp til halsen åpnet hun butikkdørene som sjef og selvstendig næringsdrivende 2. januar i år.

— Den første dagen var veldig spesiell. Jeg gikk med hjertebank hele dagen, forteller Judy.

Mamma er deleier i aksjeselskapet og står som kausjonist for Judys millionlån.

— Familien min har støttet meg hele veien. Og hadde det ikke vært for mamma, ville ikke drømmen min gått i oppfyllelse, sier 19-åringen.

Blond og blåøyd

Tenåringen er oppvokst på Borhaug, like utenfor Farsund.

  • Jeg elsket å være i rampelyset som liten, forteller Judy.

— Da jeg var seks år lagde jeg en invitasjon til hageshow med Judy Hansen med pris 10 kr. Den la jeg i postkassene til alle naboene, og de kom nesten alle sammen også, ler Judy.

Naboene fikk se den blonde og blåøyde jenta opptre med mannekengoppvisning, lambada og sang av Maria Carey.

Senere ble det utallige talentkonkurranser i skolesammenheng, og flere opptredener på ungdommens kulturmønstring.

Men det hele toppet seg kanskje da Judy ble utropt til Kaperprinsesse sommeren 2002. — Det er litt flaut det der. Det var pappa som meldte meg på, unnskylder hun.

Kaperprinsessen er en slags Frøken Farsund. Under Kaperfestivalen ble Judy valgt ut til å representere hjembyen. I egensydd og -designet kjole lyste tenåringen opp Farsund i flere dager.

— Det var ikke måte på hvor stolt pappa var da, smiler hun.

Judy Hansen har alltid vært interessert i kler, og allerede før hun begynte på skolen var hun i gang med sin egen lille «kleskolleksjon».

— Jeg pleide å lage klær av papirservietter i selskap, sier hun.

Mangler sy-sertifikat

Men symaskin har ikke alltid vært like populært hos den nå fagutdannede syersken.

På barneskolen var hun den eneste i klassen som nektet å ta sysertifikatet.

— Alle guttene tok det til og med, men jeg nektet. Jeg synes det var drittkjedelig. Men det hadde kanskje sammenheng med at det var vanskelig. Jeg hadde nok ikke noe talent for det den gangen, innrømmer hun

Siden den gang har det blitt en del timer foran symaskinen. Men hun er fortsatt uten sysertifikat. Siden det er sommer og høytid for bryllup, må hun pent sy litt mens Fædrelandsvennen er på besøk også. For at hun skal rekke alt før lørdagen.

— Sommersesongen er spesielt hektisk. Alle skal jo gifte seg da. I tillegg er to av mine ansatte sykmeldte, så da blir det ekstra mye arbeid på meg, forteller Judy.

Dagen før vi kom på besøk ble hun sittende helt fram til klokken 23 for å rekke over alt. Ferie blir det ikke før langt ut i september. Og Quartfestivalen?

— Er det nå til uka, spør 19-åringen forundret.

Men det ser ikke ut som hun tynges av mye arbeid.

— Heldigvis har jeg kort vei til jobben. Jeg bor i bakgården her, nesten vegg i vegg med salongen, sier Judy.

Leiligheten deler hun med en jevngammel kjæreste. De har vært sammen i ett år, men Judy hevder hardnakket at han ikke blir nervøs på tross av at Judy Hansen tilbringer mesteparten av dagen blant bryllupskjoler og kommende bruder. Men selv ikke kjæresten slipper unna salongen.

— Mannen til den forrige eieren hjalp til innimellom, derfor krever jeg at han stepper inn litt og. Han hjelper ofte til med å dampe kjolene etter rens, slik at skrukkene forsvinner, ler Judy.

Gift som ni-åring

Judy Hansen har faktisk giftet seg en gang før.

Året er 1994, og Judy er ni år gammel. Midt på en fotballbane på Borhaug står hun og Dag med hver sin plastikkring, kjøpt på bokhandleren. Kameraten Rolf er prest og vier det unge paret.

— Dag var barndomskjæresten min og jeg var faktisk et hode høyere enn ham da vi «giftet oss», sier Judy leende.

Hun har forsatt kontakt med barndomsvennene, men det blir ikke så mye tid til venner som hun skulle ønske.

— Jeg er klar over at jeg forsaker mye av ungdomstiden min. De fleste av vennene mine er studenter og har ikke på langt nær like mye ansvar som meg. Jeg har liksom trådd inn i de voksnes rekker på rekordtid. Det blir veldig seriøst å drive sin egen butikk. Det er litt trist å tenke på alt jeg går glipp av. Jeg skulle ønske jeg fikk mer tid til venner, men samtidig angrer jeg ikke et sekund på valget jeg har gjort. Jeg trives fantastisk godt og har virkelig fått drømmejobben, sier Hansen.

Et halvt år er gått siden 19-åringen overtok brudesalongen, men Judy er sikker på at overgangen har gått bra.

— Jeg har tatt over en godt innarbeidet butikk med hele 40 år gamle tradisjoner, som er kjent over hele landet, sier Judy stolt.

Men skal vi tro henne selv, vil hun ikke drive butikken helt fram til pensjonsalder.

— Jeg trives veldig godt i jobben, og kommer til å holde på i mange år. Men jeg drømmer om å etablere meg i Farsund en gang. Jeg trives egentlig bedre der enn i storbyen, sier Judy Hansen.

morten.eng@fedrelandsvennen.no