BIRKELAND: Smilene satt løst, stemningen var avslappet og de tilreisende fikk alle oppleve en dag på en ekte storgård på lørdag formiddag.

De to Lillesandsjentene Guro Elise Neset (3) og Sophia Modalen (2) synes trampolinen bak låven på Rislåvollen virket like spennende som ponniridning og markedsdag, og var overhodet ikke interessert i å stå stille for fotografen. Alexandra Pedersen, som også hadde tatt turen fra Lillesand, likte seg derimot så godt på hesteryggen at bestemor, Synnøve Kristiansen, slet litt med å få henne ned.

— Det er andre som venter på tur, så nå må du nesten komme ned, prøvde Kristiansen seg, og fikk til slutt lov til å løfte den vesle jenta forsiktig ned.

Utradisjonelle innslag

Sigrun Frøysnes Flaa eier Rislåvollen gård sammen med sin mann Trygve Scheie Flaa, og det var ingen tvil om at «bondekona» hadde lagt seg ordentlig i selen før hun inviterte til åpen gård på lørdag. I tillegg til tradisjonelle innslag som lefser, takkekaker, strikketøy og ponniridning, hadde Frøysnes Flaa flere stands hvor man blant annet kunne kjøpe malerier, glasskunst, klær, smykker, fiskeutstyr og smake på hylleblomstdrikk. På toppen av det hele hadde den driftige 40-åringen også hyret inn konsertbandet «Setesdal Roots Band», for å sette en ekstra spiss på stemningen.

— Jeg ønsket virkelig at folk ville komme hit og få en deilig, spennende og avslappende dag, svarer Frøysnes Flaa på spørsmål om hva hun egentlig vil med denne dagen.

Fornøyd prosjektleder

For firebarnsmorens egen del har oppladningen vært alt annet enn avslappende. Hun har så godt som restaurert hele gården i løpet av det siste året, og med fire barn å ta seg av, sier det seg selv at det har blitt lange dager.

— Jeg kjenner mange rundt her og har fått god hjelp. Helt siden jeg ble med i kulturprosjektet «Fra gård til gård-nye veier i gamle spor» har jeg forberedt meg på denne dagen, forteller Frøysnes Flaa, som fikk valuta for slitet da lørdagen ble en stor suksess, med besøkende fra flere plasser i nærområdet.

Prosjektleder og kulturkonsulent i Birkenes kommune, Aril Tveide, får ikke rost vertskapet nok.

— Dette er mennesker som virkelig står på og gjør alt de kan. Man kan ikke forvente at det skal dukke opp 1000 personer på slike arrangementer. Det tar litt tid å bygge opp et slikt prosjekt, sier han.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no